ARTIE TOBIA – ABERDEEN

 

Singer-songwriter Artie Tobia is een Amerikaans Americana / roots artiest uit NY, die al sinds 2001 solo, als duo of met zijn band optreedt. Hij brengt live en op zijn albums zijn oeuvre, dat een mengeling is van akoestische rock, country, blues en folk. Artie is een verteller van verhalen, die vaak heel herkenbaar zijn en die helpen, om je eigen leven beter te begrijpen.

Het duurde even voor we nog iets nieuws te horen kregen van Artie Tobia. Zijn herstelperiode na een ongeval nam veel tijd in beslag, maar nu is hij er weer met zijn nieuwe studio album “Aberdeen”. Het is een album met nieuwe nummers, die hij in The Loft Studios in Bronxville, NY, met zijn band opnam. In de studio zat hij samen met Mark Barden (gitaar), Mark Bridgman (bas), Stuart Stahr (drums), Kevin Myers (keys) en Nicole Alifante (backing vocals).

Dat Artie Tobia een singer-songwriter is ervaren we al vanaf het begin. Hij opent met de roots rocker ”Kryptonite”, het verhaal van een verleidster, die hij ergens tegen kwam en die veel indruk op hem maakte. Het is duidelijk niet de “Kryptonite”, de fictieve substantie die een eigen leeft in de Superman comics en in het nummer, het goudhaantje dat er op gebaseerd is, dat we kennen van Chris Barron en zijn Spin Doctors uit 1991. In ”Big Bosom Lady” gaat het ook over ontmoetingen, maar dan met mensen (vaak niet de meest appetijtelijke) langs de weg. De titel song ”Aberdeen” is een liefdesgeschiedenis tussen een wolf en een havik, die ondanks hun eigen uitdagingen, elkaar nooit uit het oog verliezen. Het nummer laat de luisteraar kennis maken met de complexiteit van Artie’s songwriting, waarbij hij ons door de dag en de nacht, het bos en de hemel heen leidt. Dat Artie ook het tempo kan opdrijven, horen we in de rockers ”Mama Calling Me” (met Kevin Myers achter de piano) en in de klaagzang over een mislukte relatie in ”River Of Tears”. In de ballade ”First He Was My Father” wordt Artie erg persoonlijk en vertelt hij ons over een zieke man, die een cowboy was soms een chef, maar altijd en op de éérste plaats zijn vader was. Ook ”Faces Of War (Ballad Of Johnny Garcia)” is een uitstekende ballade, met aangrijpende en waarheidsgetrouwe songwriting over verlies en over alle leed a.g.v. de oorlog. Met ”Boom Boom Boom” gaat het tempo opnieuw de hoogte in en neemt Artie ons mee voor een wandeling, die begint in het centrum van een stad en eindigt in het bos. De afsluiter is letterlijk (een) ”Farewell”, een uitdijende Latino groove (de backing vocals worden gezongen door Nicole Alifante), het einde van een mooie muzikale reis…

Negen jaren na zijn album “Chase The Sun” trok Artie Tobia opnieuw de studio in en nam er negen nummers op. Het zijn persoonlijke verhalen, waarvan je er sommige misschien zult herkennen en die hij met ons wil delen. Het album is een heel mooi en afwisselend album, dat ik iedereen heel erg aan raad!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Kryptonite” - 2”Big Bosom Lady” - 3”Aberdeen” - 4”Mama Calling Me” [with Donald Don] - 5”First He Was My Father” - 6”River Of Tears” - 7”Faces Of War (Ballad Of Johnny Garcia)” - 8”Boom Boom Boom” - 9”Farewell” – Songs by Artie Tobia, unless otherwise [noted: 4] – Produced by Al Hemberger & Artie Tobia

Album Line-up:
Artie Tobia: vocals, acoustic guitar
Mark Barden: guitar
Mark Bridgman: bass, bgv
Stuart Stahr: drums
Kevin Myers: keys
Nicole Alifante: bgv

Discography:
2015 - Aberdeen
2006 - Chase The Sun
2004 - Five O’ Clock Shadow - Still In The Way
2001 - The Parade 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Red Tail Hawk Records

video