BLUE COMPANY - SHAKE THAT THING!

Begin ’93 besloten Ugo De Clerck, zang , rhythm gitaar, bluesharp en meestergitarist Willie Vann in Leuven hun krachten te bundelen om “the hottest rhythm and bluesband in the country” te vormen. Na meer dan 800 stomende optredens in cafés, clubs, op motortreffens en op festivals in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Noord Frankrijk bouwden ze een stevige live reputatie en een trouwe fanclub op en kregen ze veel positieve recensies in de pers. In 2006 eiste het intense toeren zijn tol en ze besloten ermee in schoonheid te stoppen om elk wat te herbronnen en andere paden te bewandelen. Na acht jaar muzikale omzwervingen van de originele bandleden in verscheidene groepen en genres, bereidden Ugo en Willie samen met bassist Philip Vanvoorden en drummer Johan Debaedts eind 2014 een come back van Blue Company voor. Vandaag is Blue Company helemaal terug; getuige de pas verschenen compilatie CD “Shake That Thing !”, waarop tevens nieuw werk staat. Op deze plaat staan inmiddels Lukke Sente en Gerard Opdebeeck in voor respectievelijk bass en drums.

De prima opener “Everyday I Have The Blues” is een fraai eerbetoon aan het Memphis Slim nummer. De klassieker wordt rauw gezongen en kent uitstekend gitaarwerk van Willie Vann. Die man tekende ook voor een vijftal, meestal dromerige, bluesnummers op deze release. Het afsluitende “Tequila On The Rocks” is daar een uitzondering op. Het instrumentale nummer kan ons niet bekoren in tegenstelling met het andere instrumentale nummer “Willie’s Blues” van de hand van Willy Vanlangendonck. Dit laatste is een heerlijk nummer dat je met de koptelefoon op en een glas wijn binnen handbereik een zalige vijf minuten bezorgt. Wanneer even later dan de schitterende slowblues “What A Shame” zachtjes binnensluipt is het zalig wegsoezen in een knus bluesdeken. Het glas tijdig opzij schuiven is de boodschap want als er in “I’m The Boogie Man” alle registers opengetrokken worden ga je geheid meestampen en –swingen. Deze song geschreven door Ugo De clerck is tegelijk het absolute hoogtepunt van de plaat. Het drijft op een stevig Hooker ritme en wordt gekruid met fraaie Bluesharp bijdrage van dezelfde Ugo. Dit moet live spetters geven en laat de band op haar best horen.

U kan rustig recupereren op take 2 van “What A Shame”, iets minder indrukwekkend dan de eerste versie maar toch al weer schitterende solo’s herbergend. Bij de meeste andere nummers op deze release ben je eerder geneigd achterover leunend toe te luisteren. Op zich is daar niks mis mee, wel integendeel, het mijmerende karakter en dito gitaarspel is best aangenaam om horen. Het is alleen eerder eigenaardig te noemen dat de plaat dan “Shake That Thing !“ als titel heeft meegekregen. Dit is zo een band die je maar wat graag live wil gaan beleven. Op het moment van deze recensie konden we nog geen aankomende concerten ontwaren maar deze plaat zal er zeker toe bijdragen dat Blue Company opnieuw zijn plaats zal opeisen in het Blueswereldje in de lage Landen.

Luc Meert

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BLUE COMPANY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


 

Artiest info
Website