JACK BOTTLENECK - LOST AND FOUND

Jack Bottleneck, echte naam Johan Venema, heeft met “Lost And Found” een schitterend debuut album op de markt gebracht. De titel zou verwijzen naar een paar donkere jaren uit zijn leven waaruit hij zelf weer naar boven klouterde om dan in samenwerking met multi-instrumentalist Johan Keus zich te gaan concentreren op een muzikale toekomst. We zijn niet weinig blij dat hij voor deze richting heeft gekozen want enkel en alleen het feit dat deze plaat enkel covers bevat en geen enkel zelf gepend nummer maakt dat ze zich niet in ons eindejaarslijstje zal bevinden. Laat dit echter geen reden zijn om deze release niet aan te schaffen want je zou een parel van een plaat in je collectie missen! Jack Bottleneck staat synoniem voor een fantastische, rauwe stem en bijzonder inventief gitaarspel. Dit laatste zowel akoestisch als op mandoline, banjo en slide!

Elf covers dus, enfin er zitten twee Traditionals tussen, maar de manier waarop de man deze nummers brengt getuigt van ongebreideld talent en dito inlevingsvermogen. Deze release herbergt zowel Blues als Americana, Folk en Country en de mix wordt zo rauw en authentiek gebracht dat je nergens een artiest uit de Friese Wouden zou ontwaren maar eerder een donkerhuidige rasmuzikant die door één of andere talentenjager werd opgediept uit een gore club uit de achterbuurten rond de Mississippi Delta.

Het begint al met het openingsnummer “Nobody’s Business”. Het is van een solo concert van Ian Siegal, een paar jaar terug in Brussel, geleden dat we nog zo een beklijvende , schitterende versie hebben gehoord van deze tradional! Maar we waren helemaal overtuigd van ’s mans talent toen we Tom Waits’ “Tango Till They’re Sore” hoorden passeren. Wedden dat Mr Waits deze versie gaat toejuichen evenals verderop “Chocolate Jesus” de revue passeert! Zelfs met Rory Gallagher’s “Going To My Hometown komt Jack meer dan goed weg. Hij brengt de songs met volle respect voor de originele versie, in een sobere productie zoals het hoort en met tonnen overtuigingskracht.

De diverse gastmuzikanten, naast Johan Keus, zijn duidelijk volledig mee in de leefwereld van Bottleneck. “Lost Case Of Being Found” moge dit aantonen. Die fantastische stem , denk aan Phil Campbell, de subtiele, harmonieuze achtergrondvocals, het ronduit schitterende werk op de snaren maken een klassieker van dit Scott H Biramnummer. Hetzelfde kan gezegd worden van het briljant gebrachte “Wayfaring Stranger”. Het nummer, u waarschijnlijk bekend van Johny Cash, of recenter nog van The Broken Circle Breakdown, krijgt hier een versie waarbij je je zo zou wanen op een veranda waar Jack Bottleneck, gezeten in een schommelstoel, een paar vrienden heeft uitgenodigd en ze samen deze knaller losjes uit de pols te berde brengen.

Dit album is een absolute aanrader die ons doet smachten naar volgend werk van deze rasartiest. Liefst met een paar eigen nummers erop want daar is hij hoorbaar toe in staat! Als ik u zeg dat deze plaat al twee dagen onafgebroken in onze speler zit dan bewijst het tegelijk hoe boeiend ze wel is zeker?

Luc Meert


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JACK BOTTLENECK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
   
 

Label: Blues Company

video