GIBA BYBLOS – TOMORROW

 

“ To thank my blues mentor JIMMY JOHNSON… “

Giba “Guitar” Byblos uit het Braziliaanse Sao Paolo is een singer-songwriter / gitarist, die dweept met Freddie King en Lonnie Brooks. Byblos werd in 2011 gekozen om zangeres Shirley King (dochter van BB) te vergezellen op haar eerste tour in Brazilië. Byblos tourt regelmatig in Brazilië, maar was ook al enkele keren in de States, waar hij al te zien was in enkele belangrijke blues clubs als ‘Rosa’s Lounge’, ‘Buddy Guy’s Legends’ (Chicago), BB’s Blues, Jazz & Soups (Saint Louis) en Bluesberry Café (Clarksdale).

In 2011 verscheen Byblos’ debuut studio album “My Duty” en een jaar later, tijdens een uitstap naar Chicago, “Brazilian Blues Bash -  Live At The Delmark House”. Van een collega recensent kreeg ik “Tomorrow”, het nieuwe album van Byblos. De opener is al direct de titel track ”Tomorrow” en is, naast het funky ”Riverside”, één van de waar gebeurde verhalen. De titel ”Tomorrow” heeft te maken met een uitspraak van Byblos’ soul mate, co-songwriter en mentor, gitarist Jimmy Johnson, die zelf ook op één track van het album mee speelt (”Heap See”).

Byblos schreef de meeste nummers voor het album zelf, schreef er enkele samen met Homesick Hanes (”Up For No Good”, een Chicago blues track, met onmiskenbare gitaar tussenkomsten van Maurícia Sahadyen de slow blues die niemand koud laat, ”Wrong Place, Wrong Time”). Verder coverde Byblos een nummer van Jimmy Johnson, één van David “Junior” Kimbourgh (”Lord Have Mercy On Me”) en één van zijn jeugdidool Freddie King (”She Put The Whammy On Me”). ”Earn A Dime” is een rustig en nog een van de originele nummers op het album, dat door de gevoelige akkoorden van Dado Tristão heel soulvol in de watten gelegd wordt. ”17 Years” daarentegen, is  Memphis soul met (opnieuw) een belangrijke rol voor de blazerssectie (Clayton Silva: sax, Miquéias Nascimenta: trompet). ”Catch You On The Flipside”, de instrumentale afsluiter tenslotte, is een Chicago getinte track, die die goed in de oren ligt en waarmee Byblos mooi afsluit.

Het is niet vanzelfsprekend en dagelijkse kost, dat we van een Braziliaanse muzikant een album ter bespreking aangeboden krijgen. Wat ons al meteen opvalt bij blues man Giba Byblos, is zijn uitstekend gitaarspel en zijn knappe, wat rauwe blues stem. Giba Byblos is een muzikant die meer verdient en die ook hier in Europa of bij ons in een kans verdient. Dat hij niet zal ontgoochelen, daar ben ik absoluut zeker van en daarvoor is “Tomorrow” het bewijs!

GIBA BYBLOS looks with his new album “TOMORROW” to us, to find an open door, to perform on an European podium… 

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Tomorrow” [& J.Johnson] - 2”Lord Have Mercy On Me” [J.Kimbrough] - 3”Heap See” [J.Johnson] - 4”Earn A Dime” - 5”She Put The Whammy On Me” [F.King] - 6”Up For No Good” [& H.Hanes] - 7”Riverside” - 8”17 Years” - 9”Wrong Place, Wrong Time” [& H.Hanes] - 10”Catch You On The Flipside” – Songs by G. Byblos, unless [noted: 2,5] – Produced by Edu Gomes

Line-up:
Giba Byblos: vocals, guitar
Jimmy Johnson: guitar (3)
Maurícia Sahady: guitar (6)
Fabio Basili: bass
Paulinho Sorrisa: drums, percussion
Dado Tristão: piano, Fender Rhodes, Wurlitzer, trombone
Adriano Grineberg: Hammond (3,7,10)
Clayton Silva: sax
Miquéias Nascimenta: trumpet

Discography:
2011 : My Duty
2012 : Brazilian Blues Bash -  Live At The Delmark House
2015 : Tomorrow

Artiest info
Website  
 

Label: Chico Blues Records

video