WALTER TROUT – BATTLE SCARS

 


“I’m thrilled about this album, about my life, and about my music." - Walter Trout

Walter Trout (°1951) is een Amerikaans singer-songwriter en blues gitarist. Hij speelde met Canned Heat, John Lee Hooker, Big Mama Thornton en was lid van de legendarische ‘John Mayall’s Bluesbreakers’, voordat hij in 1989 zijn eigen band ‘Walter Trout & The (Free) Radicals’ begon. Zijn muziek is een mix van blues en rock. Trout zegt beïnvloed te zijn door drie gebeurtenissen: de eerste elpee van Bob Dylan, het optreden van The Beatles op 9 februari 1964 tijdens de Ed Sullivan Show en het voor het eerst luisteren naar Paul Butterfield (1942-1987), de gitarist die alles veel sneller speelde dan de anderen.

Op twaalfjarige leeftijd krijgt Walter een gitaar van zijn broer en gaat zijn trompet voor goed de koffer in. The Beatles en mensen als B.B. King, Muddy Waters en Paul Butterfield hebben een grote invloed op hem. Aanvankelijk speelt de jonge Trout geen gitaar, maar mondharmonica. Als Trout zestien jaar is, verhuist hij van Atlantic City, naar New Jersey en krijgt hij de gelegenheid om (vier jaar) als gitarist in de band van Louisiana Red aan de slag te gaan. In 1973 verhuist Trout naar Los Angeles, waar hij een aantal jaren in diverse clubbands speelt. In deze periode doet hij ook veel ervaring op bij artiesten als John Lee Hooker, Joe Tex en Percy Mayfield. In 1979 wordt hij gitarist bij Canned Heat. Vijf jaar speelt hij in die band, tot hij in 1984 kennismaakt met John Mayall en in zijn band The Bluesbreakers gaat spelen. Ook in deze band speelt hij vijf jaar. Wanneer hij op een avond in 1989 de zangpartij van John Mayall (die ziek is) overneemt, trekt hij de aandacht van een kleine Deense platenmaatschappij, die hem voorstellen om met een eigen band te beginnen en om in Scandinavië te gaan touren. Trout stelt een eigen band samen met Jimmy Trapp (bas), Daniel 'Mongo' Abrams (Hammond) en Leroy Larson (drums). Ze toeren door Scandinavië en nemen in 1990 “Life In The Jungle” op.

Het tweede album “Prisoner Of A Dream”, komt na een half jaar uit en is het eerste echte studioalbum van de band. Klas Anderhel is drummer tijdens de opnamen en tijdens de daarop volgende tournee. In oktober 1992 komt “Transition” uit, het derde album van de band. Drummer is ditmaal Bernie Persley. In 1994 komt het album “Tellin' Stories” uit met Martin Gerschwitz achter de keyboards. Het zesde album “Breaking The Rules”, verschijnt in 1995 en werd geproduceerd door Trout zelf, omdat hij nu alle touwtjes in  handen wil hebben en om de echte Walter Trout sound op het album te krijgen. In 1997 komt er een nieuw studioalbum uit “Positively Beale Street”. Het is opgenomen in Memphis samen met producer Jim Gaines, die in het verleden albums van Stevie Ray Vaughan, Huey Lewis & The News en Steve Miller heeft geproduceerd. Op dit album is Rick Elliot drummer; omdat Bernie Pershey door ziekte niet kan drummen. Rick Elliot gaat ook met de band mee op tournee, maar in 1998 komt Persley weer in de band. Martin Gerschwitz verlaat voor zijn soloprojecten de band. Zijn vervanger is Paul Kallestad.

In 1998 brengt de band bij Ruf Records in de US “Positively Beale Street” uit en in 1999 komt “Livin' Every Day” uit. Ook dit album is in Memphis, TN, samen met producer Jim Gaines, opgenomen. Voor het eerst is Paul Hallestad, de nieuwe Hammond speler te horen en is de groepsnaam veranderd in ‘Walter Trout & the Free Radicals’. In 2000 komen er twee live albums uit: “Face The Music” en “Live Trout”. Dit laatste is een dubbelalbum opgenomen tijdens het ‘Tampa Bay Blues Festival’ in maart 2000. In januari 2001 wordt de naam van de band opnieuw veranderd, omdat er in Amerika al een band die naam heeft. De nieuwe naam luidt: 'Walter Trout & the Radicals'. Het nieuwe album heet “Go The Distance” (2001) en Paul Hallestad is vervangen door Bill Mason. Maar ook Persley verlaat de band en Bill Mason is vervangen door Sammy Avila. Wess Johnson wordt even de nieuwe drummer, maar wordt in april 2002 vervangen door Joey Pafumi. In mei 2003 neemt de band een live CD/DVD op in Paradiso in Amsterdam, onder de naam “Relentless”. Begin 2005 verschijnt het verzamelalbum “Deep Trout: The Early Years of Walter Trout”. Op dit album staan, nummers uit het begin van zijn solo carrière, toen hij nog onder contract stond bij het label Provogue. Een bijzonder nummer is een oude opname uit 1973 van het nummer “So Sad To Be Lonely”, waarin Trout zingt en gitaar speelt met zijn toenmalige band. Op 24 augustus 2005 overlijdt bassist "van het eerste uur" Jimmy Trapp aan de gevolgen van een zware beroerte. Omdat hij al langer ziek was, was hij vervangen door Rick Knapp. Voor het jaar 2006 staan twee projecten op stapel: een jam album met andere bekende gitaristen (“Full Circle”) en een nieuw studioalbum. Wat hierna volgt zijn “Unspoiled By Progress - 20 Years Of Hardcore Blues” (2009), “Common Ground” (2010), “Blues For The Modern Daze” (2012) “The Blues Came Callin'” (2014).

Recent bracht Walter Trout “Battle Scars” (zijn achttiende bij Provogue en, volgens kenners, zijn nu al tweeënveertigste album) uit. Na zijn levertransplantatie in 2014, schijnt veel leed geleden te zijn.  Het is een album met twaalf tracks, waarin hij, herboren, met zijn songwriting dieper wil gaan. Het eerste nummer dat Trout voor het album schreef was ”Omaha”. Het is het verhaal van een man, die geconfronteerd wordt met de dood. Hij schreef het nummer in de periode van zijn transplantatie. Het is een nummer dat drijft op zware lage akkoorden, waarbij de zang klinkt als gehuil in de nacht. De opener ”Almost Gone” is evenwaardig. Trout doet na de intro een bekentenis: “Now I get the feeling, something’s going wrong…”, waarna de grooves van Trout’s harmonica fatalistisch tussen de gitaar solo’s door klinken. ”Gonna Live Again”, de afsluiter, die hier nauw bij aansluit, drijft op de melodie die Trout akoestisch speelt en de emoties in zijn stem, waarbij hij het verwoordt als volgt: “That’s me asking God, Why Me? When so many people died waiting, why did I survive?..." Buiten de gebruikelijke, wat meer gebalde blues rock tracks als ”Tomorrow Seems So Far Away” en de bijna-ZZ-Top-track ”Playin’ Hideaway” of ”Fly Away”, zijn er ook meer gevoelige, rustigere nummers als ”Please Take Me Home” en ”Cold, Cold Ground”, die voor de juiste afwisseling zorgen. ”My Ship Came In” straalt dan weer de ontgoocheling uit van dingen (als de ‘Year of the Trout’ tour) die niet kunnen doorgaan. Dan is er om te eindigen, als kort extraatje, nog de verborgen track ”Sammy, Sammy”. Er is wat gelach en “the show is over now…”

Walter Trout is er opnieuw klaar voor. Zijn album “Battle Scars”, dat verschijnt na een campagne van zijn label ‘Year of the Trout’, die door zijn operatie niet kon doorgaan, is een belangrijke re-start. Je kan nu alles ook lezen in zijn autobiografie “Rescued From Reality: The Life and Times of Walter Trout” en/of Trout opnieuw live meemaken, tijdens zijn geplande wereld tour, die dit najaar dan zo wat half weg is. Trout is spijtig genoeg niet in België, maar in Nederland in A’dam in Koninklijk Theater Carré op 28/11/2015 te bewonderen. Wij kunnen jullie zijn geweldige nieuwe album “Battle Scars” zeker aanraden!  

“ When I play now, I have a responsibility to give back and offer the very best that I have… “ (Walter Trout)

Eric Schuurmans

 

28/11/15 @ CARRE, A’DAM, NL

Album track list: 1”Almost Gone” - 2”0maha Prelude” - 3”Omaha” - 4”Tomorrow Seems So Far Away” - 5”Please Take Me Home” - 6”Playin’ Hideaway” - 7”Haunted By The Night” - 8”Fly Away” - 9”Move On” - 10”My Ship Came In” - 11”Cold, Cold Ground” - 12”Gonna Live Again” - hidden track - 13”Sammy, Sammy”  – Produced by Eric Corne

Line-up:
Walter Trout: vocals, guitar, harmonica
Sammy Avila: keys
Michael Leasure: drums
Johnny Griparic: bass

Discography:
1991 : Life In The Jungle (Walter Trout Band), Live
1991 : Prisoner Of A dream (Walter Trout Band)
1992 : Transition (Walter Trout Band)
1993 : No More Fish Joke (Walter Trout Band), Live
1994 : Tellin' Stories (Walter Trout Band)
1995 : Breaking The Rules (Walter Trout Band)
1997 : Positively Beale Street (Walter Trout Band)
1999 : Livin' Every Day (Walter Trout & The Free Radicals)
2000 : Face The Music (Walter Trout & The Free Radicals), Live
2000 : Live Trout  (Walter Trout & The Free Radicals), Live
2001 : Go The Distance (Walter Trout & The Radicals)
2003 : Refentless, Live in Paradiso in A’dam
2005 : Deep Trout: The Early Years of Walter Trout, compilation
2006 : Full Circle, with Friends
2007 : Hardcore (The Walter Trout Power Trio)
2008 : The Outsider
2009 : Unspoiled By Progress - 20 Years Of Hardcore Blues
2010 : Common Ground   
2012 : Blues For The Modern Daze
2014 : The Blues Came Callin'
2015 : Battle Scars

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Mascot Records / Provogue

video