BOO BOO DAVIS – OLDSKOOL

Als je, zoals wij hier bij Rootstime, vaak naar muziek luistert en geregeld iets nieuws te horen krijgt, gebeurt het al wel eens dat je bij een plaat blijft hangen. Meer dan eens gaat het dan om een cd die echt goed is en die je, na een tijdje, nog steeds geregeld opzet. Cd’s die nog een stap verder gaan zijn heel dun gezaaid, maar er zijn bepaalde schijfjes die zo goed zijn dat ze je al de rest even doen vergeten en die er om smeken om constant gedraaid te worden. "OldSkool" van Boo Boo Davis is er zo eentje. Al is Boo Boo Davis beslist geen nieuwe artiest, want hij is waarschijnlijk een van de laatste mannen die kunnen navertellen hoe het harde leven in het Mississippi van de jaren ’30 en ’40 was. Wie zijn oren spitst en ogen richt op deze legende bij het beluisteren van zijn nieuwste plaat "OldSkool", kan zich waarschijnlijk het leven in de Delta moeiteloos voorstellen. Het hoeft dus niet steeds iets nieuws te zijn, want meer zelfs, deze plaat is, sinds ik ze verleden week voor een eerste keer speelde, niet uit de cd-lader geweest. Al zeven dagen lang krijgt "OldSkool"’ minstens twee speelbeurten, met een record van vijf opeenvolgende luistersessies afgelopen weekend. Ik geef u dit ietwat overdreven verslag van mijn luistergedrag gewoon maar om aan te geven hoe goed "OldSkool" is. De man toont, naar mijn gevoel, met deze cd perfect aan hoe Mississippi blues nog steeds zo lekker down to earth kan klinken.

In het hart van de Mississippi Delta ligt het kleine slaperig stadje Drew, het is eigenlijk maar een kruispunt tussen wat lokale wegen. Op 4 November 1943 werd daar Boo Boo Davis geboren. Net als Charlie Patton, die een dorpje verderop woonde, in de dertiger jaren de blues speelde, leerde Boo Boo al op jonge leeftijd al de blues te spelen op een ijzeren drum. Geld voor een echt drumstel was er niet, maar de familie band was erg populair in de buurt. Toen de familie verhuisde naar St Louis werd de band de backup begeleidingsgroep voor Little Walter, Sonny Boy Williamson, Elmore James en Little Milton. Dit waren toen de blueslegenden, als je hen mocht begeleiden moest je wel wat kunnen. Boo Boo Davis is een fenomeen en een overlever die behoort tot de laatste generatie van muzikanten die hun muziek nog direct baseren op een hard leven in de Mississippi Delta, en ondanks het feit dat hij analfabeet is, heeft hij, samen met zijn huidige label, "Black and Tan Records", toch een manier gevonden om zich staande te houden in deze moderne wereld. Het zijn ook deze heren, Jan Mittendorp (gitaar en productie) en John Gerritsen (drums) van dit Nederlandse label die hem muzikaal bijstaan, een duo waarmee hij hier in de lage landen steeds mee op tour komt.

Met andere woorden, de 11 songs die "OldSkool" bevolken hebben zonder meer hun wortels in de Mississippi blues, maar worden op de meest onverwachte momenten gekruid met onverwachte en verruimende ingrediënten. Daar waar er op de voorganger "What Kind Of Shit Is This?", voor een vernieuwend geluid werd gekozen, klinkt "OldSkool" terug meer traditioneel, maar zijn muziek is alvast niet eentonig, zeg maar 11 opzwepende songs die samen een ode aan de harmonica en de Mississippi-Delta blues brengen. Neem nu het zesde nummer van de cd, de Hooker-achtige boogie "Call Me A Clown", meer opzwepend dan dit vind je ze niet meer. Meteen daarna volgt de titeltrack, "Old Skool", een langzame blues,  en is samen met het eveneens trage "Boy Blues", de rustpunten van deze cd, die voor de rest zeer gedreven klinkt. Zoals wel vaker het geval is bij een geniale plaat (een zwaar geladen term, ik weet het) is het haast niet mogelijk om een favoriete song te kiezen, al zijn de drie eerder genoemde  songs sowieso kanshebbers voor die titel.  "OldSkool" van Boo Boo Davis is een cd die je niet elke dag in je handen krijgt. Ik hoop dat we met deze recensie al een aantal mensen warm kunnen maken voor een eerste luisterbeurt en dat we op deze manier meer en meer mensen kunnen overtuigen van de absolute klasse van deze plaat en artiest. Een must-have voor eender welke zichzelf respecterende bluesliefhebber!

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Black and Tan Records

video