MY POLITIC – ANCHOR

Sinds 2008 zorgt de Amerikaanse formatie ‘My Politic’ zowat elk jaar voor een nieuwe plaat. Het begon met de cd “A Few Words I Couldn’t Find Yesterday”, gevolgd door “Not Gone, Just Asleep” in 2009, “Younger Still” in 2010, “American Will” in 2012 en “Love & A Motor Home” in 2013. In het begin was ‘My Politic’ een duo met Kaston Guffey en Nick Pankey als zangers en op akoestische gitaar.

Daarna kwamen snarenspecialist (mandoline, dobro, banjo, gitaar) Wilson Conroy, bassist Will Cafero drummer en pianist Josh Washam en fiddler Jen Starsinic deze folk en Americana-muziek spelende band uit Nashville, Tennessee vervoegen. De volledige bezetting was dan ook aanwezig voor de opname van het zesde album van ‘My Politic’, een negen nummers tellende plaat die naar de laatste song op de cd “Anchor” werd genoemd.

Al bij al is de muzikale basis van de nummers op “Anchor” toch nog altijd vrij sober en minimalistisch te noemen. Centraal bij deze groep staat de zang en de harmonieuze samenzang bij de vrij traditioneel klinkende songs. Openingstrack “Before It’s Too Late” begint met een intro op banjo waarna Kaston Guffey zijn typische folkzangstem doorheen de lyrische songtekst werkt.

Ook in “God Vs. Evolution” werd de instrumentatie lo-fi gehouden en bij “Ways Of Love” is dit zelfs nog een beetje extremer, waardoor dit nummer eerder intimistisch en wat triest kan worden genoemd. De banjo is weer present in de intro van het liedje “Heartless” (zie video) en de simpele, doch zeer mooie liedjes blijven elkaar daarna gewoon opvolgen met “Nobody To Blame”, “The Truth” en “Ain’t No Saint”.

De algemene teneur van deze plaat blijft soberheid, intimiteit en af en toe wat getormenteerd klinkende zang, zoals in de twee resterende tracks “Civil War Song” en titelsong “Anchor”. ‘My Politic’ zal met deze zesde plaat allicht ook deze keer geen wereldhit realiseren of op een massale verkoop van deze cd mogen rekenen, maar dat dit schijfje nog vaak in mijn cd-speler zal gaan belanden moge misschien een kleine troost en aanmoediging voor de band zijn om op de ingeslagen weg voort te gaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video