LIZ MANDEVILLE, MARY LANE AND SHIRLEY JOHNSON WITH JOHNNY DRUMMER AND THE STARLITERS - ANGELS SING THE BLUES

“Angels Sing The Blues” is de nieuwste release van Earwig Music. Eigenlijk is het een weergave van een concert uit 2007 in het Taste Entertainment Center in Chicago, aangevuld met een paar fraaie studio tracks. De line up die avond lijkt op het eerste zicht wat onsamenhangend, lees divers van stijl en leeftijd, maar resulteert toch in een bijzonder aangename plaat. De Chicago Blues diva’s Liz Mandeville, Mary Lane en Shirley Johnson werden die avond bijgestaan door totesenist Johnny Drummer en zijn band The Starliters.

Het leek wel een revue avondje te zijn geweest waar show en funky R&B de hoofdrol kreeg toebedeeld. Tenminste dat dachten we toch na beluistering van opener “A Real Mother For Ya”. Een funky opener van jewelste door Al “Guitar” Short. En met daarna “Cold Women With Warm Hearts” van bassist Danny O’Connor lijkt de opwarmingsronde voorbij. Het herkenningsapplaus bij opkomst van Johnny Drummer spreekt boekdelen en dankbaar zet die twee ijzersterke nummers neer : “Gonna Sell My Cadillac, But Myself A Mule” en het emotionele “Born In The Delta”.

Vervolgens wordt de eerste diva op het podium geroepen. Shirley Johnson en haar opjuttende Chicago Bluesstem in combinatie met het toch wel stevig gitaarwerk kent hier serieus applaus. De straks tachtig jarige Mary Lane mag bewijzen nog lang niet uitgeteld te zijn , meer zelfs er mogen heel wat opkomende sterretjes eens luisteren naar wat zij neerzet op “Just As Grown As You” !, enkel wat verderop op “Please Don’t Mess With My Man” kan ze ons minder imponeren. Waarschijnlijk ook omdat Koko Taylor’s versie in ons geheugen staat gegrift. En de waarheid gebiedt ons ook te zeggen dat Shirley Johnson’s versie van “Unchain My Heart” ons niet weet te overtuigen, echter kan ik me zo voorstellen dat het er die avond wel als zoete broodjes inging bij de aanwezigen.

De door Drummer als “Hot Mama” aangekondigde Liz Mandeville mag dan geslaagde, sexy versies neerzetten van “Use What You Got” en “I Just Want To Make Love To You” het laatste nog in een medley gegoten met “Hoochie Coochie ..heu…Woman”, maar het absolute hoogtepunt van de avond of beter gezegd deze release is het onwaarschijnlijk knappe “Angels From Montgomery”. De diva’s zorgen voor een soulvolle, uitstekende versie van John Priner’s nummer. Het Jake and Ellwood Blues Brothers bit “Please Don’t Kill Us” lijkt ons overbodig en niet echt gepast op deze uitgave maar blijkbaar zorgde het die avond wel voor de nodige hilariteit bij de toeschouwers.

De afsluiter van het album is een bonus track van Mary Lane: “Run A Red Light”. Lane bewijst andermaal wat een straffe zangeres ze wel is. Soit, liefhebbers van de aangehaalde artiesten moeten deze release absoluut een kans geven. De aanwezigen hebben duidelijk een leuke avond beleefd, waarom u niet?

Luc Meert

 

Artiest info
   
 

Label: Earwig Records
Info: Blind Raccoon