ANDY COHEN - ROAD BE KIND

Andy Cohan lijkt wel als levensmissie te hebben dat de traditionele muziek dient bewaard en gekoesterd te worden. Op zijn nieuwste album “Road Be Kind” resulteert deze visie in een pleiade aan stijlen waarmee de artiest bewijst welk groots verteller en gitarist hij wel is. Opgegroeid met de muziek en werken met grote namen als Honeyboy Edwards en Reverend Gary Davis,om het maar bij deze te houden, moge dan wel voor een bluesbasis zorgen het is allemaal zo veel meer. Op deze plaat horen we naast een paar eigen nummers een groot aantal covers van vergeten songs , meestal gebracht in een authentiek sfeertje waar deze liederen eigen in horen gebracht te worden.

Naast de aangename stem is zijn werkelijk subliem gitaarspel de grootste, heu, blikvanger op de plaat. De songs die hij brengt zijn niet altijd al de makkelijkste te bestempelen. Daarmee bedoelen we dat je niet snel zal gaan meezingen met het refrein, als dat er al is maar dat je meerdere luisterbeurten zal nodig hebben om het geheel te vatten. De plaat is echt een revue van diverse stijlen met nummers die je zelden of nooit zal gehoord hebben maar zullen boeien enkel en alleen al door ’s mans warme stem en zijn indrukwekkend fingerpickingwerk.

Verwacht dus geen geschreeuw maar eerder ingetogen werk. In het bijhorende booklet kan je lezen waar Andy de inspiratie haalde of waar hij de songs ontdekte, en dat is aardig meegenomen. “The Goodnight-Loving Trail” is een verdomd knappe song die het verhaal vertelt over de route die destijds werd gebruikt om vlees te leveren aan het Amerikaanse leger, een route die zich uitstrekt van San Angelo, Texas naar Cheyenne, Wyoming. Ik zou het anders ook niet geweten hebben hoor!

Tussen opener, eigen song en zijn favoriete nummer, “Five And Ten Cent Blues”, tegelijk een voorbeeld van de diverse stijlen die hij zelf omschrijft als “Guitar Picker” ,“Sidewinder,” and, “Bullshitter!” tot aan het verrassende einde met “Blackbird” van Lennon en McCartney ontwaar je een werkstuk waar gitaarliefhebbers van gaan smullen. De uit de 19e eeuw daterende Ierse Traditional “Blarney Pilgrim / Jig McCoy” is een instrumentaal nummer dat zijn talent overmatig aantoont. Lachen geblazen ook met “Talkin’ Hard Luck” over de ongemakken die je kan tegenkomen bij het opgroeien. Dus, fans van akoestische gitaarmuziek, traditionele, authentieke songs moeten zeker eens luisteren naar deze Andy Cohen.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Earwig Music
info: Blind Raccoon

video