SAINTSENECA – SUCH THINGS

U heeft nog nooit gehoord van de folkrockgroep ‘Saintseneca’ uit Columbus, Ohio? Wij eigenlijk ook niet, ondanks het feit dat deze formatie rond zanger, songschrijver en multi-instrumentalist Zac Little al in 2007 het levenslicht zag. De band heeft al twee ep-tjes (“Saintseneca” uit 2009 en “Grey Flag” uit 2010) en drie albums op hun conto staan, waarvan de cd “Such Things” de laatste release is.

De debuutplaat “Last” uit 2011 en diens opvolger “Darc Arc” uit 2014 kregen in de vakpers alleen maar positieve kritieken en ook voor “Such Things” mogen ‘Saintseneca’-frontman Zac Little, gitarist Steve Ciolek, toetsenist Jon Meador, bassiste en harmony vocaliste Maryn Jones en drummer Matt O’Conke op de gewenste hoge waarderingscijfers rekenen.

“Such Things” werd net als “Darc Arc” geproduceerd door de Amerikaanse multi-instrumentalist Mike Mogis, een muzikant die bij u misschien wel gekend is als permanent lid van Conor Oberst’s groep ‘Bright Eyes’ en eveneens één van de leden van de supergroep ‘Monsters Of Folk’ was, naast diezelfde Conor Oberst, Jim James (van ‘My Morning Jacket’) en M. Ward (50% van ‘She & Him’). Op dit album levert hij trouwens ook hand- en spandiensten op o.a. gitaar, synthesizers en pedal steelgitaar.

15 tracks zijn er op “Such Things” terug te vinden, maar daar zijn wel twee heel korte intermezzo’s bij die eigenlijk niet als volwaardige songs kunnen worden gecatalogeerd. Er wordt begonnen met de lekker swingende albumtiteltrack “Such Things”, gevolgd door een zweverige folkrocker “Sleeper Hold” (de eerste single) en de melodieuze folkballad “Estuary” die ons doet denken aan de Amerikaanse indie rockgroep ‘Clap Your Hands Say Yeah’.

“Rare Form” is ook zo’n oorwurm die net zo goed op een plaat van ‘Bright Eyes’ had kunnen staan. Het nummer “Bad Ideas” (zie video) heeft volgens ons eveneens wel wat hitpotentieel, net als het wat melancholisch klinkende “The Awfull Yawn”. Met de akoestische ballad “How Many Blankets Are In The World?” lijkt Zac Little te willen reflecteren over de zin en onzin van het leven op deze aardkloot.

“River” is een ‘recht-toe-recht-aan’ rocksong met stevige bas- en drumbeat en het daaropvolgende, rustige “Soft Edges” laat een filosoferende Zac Little over de wreedheid van het bestaan mijmeren. Daarna volgt een heel contrasterend nummer met het in een duet met Maryn Jones vrolijk in uptempovorm gebrachte “Necker Cube” en ook “Lazarus” lijkt eerder op feestelijkheden te mikken.

Het korte, akoestische “House Divided” zorgt voor een niet meer verwachte rustpunt op dit album dat meteen daarna met het hard rockende “Maya 31” wordt afgesloten. Wij concluderen na de beluistering van dit album dat we toch eens terug in het verleden van ‘Saintseneca’ zullen gaan grasduinen om hun vorige werk van wat naderbij te leren kennen. Met andere woorden: “Such Things” heeft onze appetijt voor meer van deze band weten op te wekken en dat mag als een goed teken beschouwd worden. Misschien zit er binnen enkele jaren wel een supergroep-status in voor ‘Saintseneca’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: ANTI-
Distr.: [PIAS]

video