LARA & THE BLUZ DAWGZ - HOWLIN’

Lara & The Bluz Dawgz is een uit Nashville afkomstige band die in 2012 werd opgericht rond zangeres Lara Germony. De line up bestaat verder uit echtgenoot Gregg Germony, bas, Dan Nadaski, toetsen, Al Rowe, gitaar, Ray Gonzalas, drums, en Reggie Murray, sax. Lara heeft een klassiek geschoolde stem met ervaring in Jazz en Country maar met in de eerste plaats een sterke voorkeur voor Blues. Na “Devil Moon”, het bij Rootstime op applaus onthaalde debuutalbum, presenteert de band ons nu de opvolger “Howlin’“. Het lijkt een wat misleidende titel te zijn want op deze plaat met alweer enkel originele nummers van het Germony koppel en de andere bandleden zijn het eerder diep in Soul gedrenkte songs die je hoort met zwoele sax naast pakkende ballads en wat meer swingende haast naar rockabilly neigende nummers. Dus niet direct iets dat je zou gaan verwachten op een plaat met dergelijke titel. Maar dat doet uiteraard geen afbreuk aan de kwaliteit die we te horen krijgen.

Boogie Woogie opener “Uh Huh” kan direct op onze meestampende goedkeuring rekenen. De roffelende, beukende piano, de scheurende sax, stevige fundering op bas en vocaal sterke prestatie doet je direct hunkeren naar meer van dat. De sax is weer indrukwekkend op “Flat Line” maar het lichtjes funky gekruide nummer is verder niet direct onze favoriet op deze release. De soulvolle ballade “I Wonder” daarentegen met die schitterende intro op gitaar, de heldere rustgevende stem en mijmerende sax, daar is de band verdomd sterk in! Ze doen dit trouwens wat verderop nog eens over in “Love Me Tonight” en vooral in “Say Goodbye”.

Op dat laatste nummer blijkt hoe goed deze band wel ingespeeld is op mekaar. Het vlekkeloos overgaan van de zwoele sax in het subtiele pianospel is vooral voor liefhebbers van dit soort muziek een absolute aanrader. Maar evenzeer is hun boogiewerk van de betere soort. “Wearin Me Out” moge dit aantonen. Alweer, en terecht, een hoofdrol voor de sax maar evenzeer de bijzonder fraaie gitaarsolo en dito piano die het nummer laten uitfaden zijn indrukwekkend. Één van onze favoriete nummers is het rockende “I’m Over It”. Lara bewijst moeiteloos met dit genre ook overweg te kunnen en de muzikale strijd tussen sax en piano is om duimen en vingers van af te likken. Ook het meestampbare, misschien wel meest bluesy nummer van allen, “Love Of Mine” is ronduit vakmanschap van de band.

Het afsluitende tweetal is ook al boeiend te noemen. “Shadow Groovin” , een verhaal over twee geliefden, zeg maar gekwelde zielen, krijgt een donker sfeertje aangemeten, perfect geïllustreerd door de sobere baslijnen , de lagere stem en de wat jazzy benadering. “Howlin’“ is dus het titelnummer en wat ons betreft het beste van alle songs te noemen. De gitaren bijwijlen neigend naar bluesrock en de piano overhellend naar een New Orleans Bluessfeertje, verrassend maar geslaagd. Prima plaat!

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Lock Alley Music
Info: Blind Raccoon