THE GARDEN – haha

Als u ‘The Garden’ bovenaan deze recensie leest, dan kunt u maar beter meteen vergeten dat we het hier over huis- en tuinonderhoud zullen gaan hebben. Neen hoor, ‘The Garden’ die borg stond voor het album “haha” zijn de identieke tweelingbroertjes Wyatt en Fletcher Shears uit Orange County, Californië. Zij vormden in 2011 een punkgroep die de door hen gebrachte muziek definieerde als ‘Vada Vada’, wat dat dan ook moge betekenen. Zelf zeggen ze dat het een filosofie moet voorstellen die creatieve uitdrukkingen vertegenwoordigt.

Luisteren naar deze tweede cd van de band - de opvolger van debuutplaat “The Life And Times Of A Paperclip” uit 2012 - is dus de boodschap en er zijn met zeventien nummers ruim voldoende tracks op de plaat terug te vinden om het werk van ‘The Garden’ van naderbij te leren kennen. De duurtijd van die nummers varieert tussen anderhalve minuut drie minuten wat de duur is van de langste song “Egg” (zie video).

U hoeft geen echte klassieke punk uit de jaren ’80 te verwachten op “haha” want de broers hebben hun muziek netjes naar de 21e eeuw aangepast door er postmoderne elementen uit de elektrobeat en hip hop aan toe voegen. De instrumentale omlijsting bij alle tracks beperkt zich wel tot bas (Wyatt) en drums (Fletcher), aangevuld met inventieve elektronica-snufjes.

Opener “All Smiles Over Here :)” zet de luisteraar meteen op het door dit duo beoogde spoor en ook het daaropvolgende “Jester’s Game” slaagt er in om de voetjes aan het dansen te krijgen. We durven vermoeden dat het bijwonen van een live optreden van ‘The Garden’ een plezante belevenis mag zijn. Ook de jongedames zullen hun gading wel kunnen vinden bij deze knap ogende kerels die in hun vrije tijd eveneens als modellen op de catwalk van modegoeroe Saint Laurent in Parijs te zien zijn.

Die dames moeten er dan wel tegen kunnen dat het expliciete, provocerende taalgebruik van de heren al hip hoppend regelmatig door de microfoon weerklinkt, zoals o.a. in “Everything Has A Face”, “I’ll Stop By Tomorrow Night”, het wild om zich heen schoppende “Vexation” en “Together We Are Great”. “Cells Stay Clean”, “Egg” en het excentrieke “Devour” zijn drie verdere tracks die nog ter beluistering kunnen aanbevelen.

Veel ademruimte werd er niet gelaten voor wie naar deze plaat zit te luisteren, want ondanks de 17 tracks is het allemaal al afgelopen na amper 34 minuten. De energie die dit duo uitstraalt zal echter op de luisteraar overslaan en hem er hopelijk toe bewegen om na een korte rustpauze op de replay-knop te drukken.

(valsam)

 

WOENSDAG 28 OKTOBER 2015: Paradiso, Amsterdam, NL
DONDERDAG 29 OKTOBER 2015: Trix, Antwerpen, BE
VRIJDAG 30 OKTOBER 2015: Madame Moustache, Brussel, BE

 

Artiest info
Website  
 

Label: Epitaph Europe
Distr.: [PIAS]

video