THE SILENT COMEDY – FRIENDS DIVIDE (EP)

 

The Silent Comedy is een band uit San Diego (in het uiterste zuidwesten van Californië), opgericht door de broers Joshua (zang, bas) en Jeremiah (zang, keys, gitaar) Zimmerman, met vriend Justin Buchanan (gitaar, banjo, mandoline) en neef Chad Lee (drums). De groep brengt een mix van Americana, Folk en Rock. The Silent Comedy startte als vrienden, die samen de bar deden en bier brouwden en die in hun vrije tijd, aan muzikale feestjes bouwden…

The band werkte nog niet zo lang geleden, aan een improvisatorisch film / muziek project “Faces In The Mirror”, dat ze deden, samen met violist Boyd Tinsley. (Dave Matthews Band) en dat uiteindelijk de aanleiding was, dat ze met The Silent Comedy in 2011 en 2012 openden voor DMB in het amfitheater ‘The Gorge’ in Washington. Ondertussen stonden ze al op het podium met Queens Of The Stone Age, Mumford & Sons, Artic Monkeys, Dropkick Murphys, om er enkele namen te noemen.

Onder het DIY-motto van hun vader “wat je zelf doet…”, namen ze enkele albums op, mede op vraag van de fans, waaronder ”Sunset Stables (2007) en “Common Faults” (2010). Door het succes van deze albums, konden ze verschillende commercials maken en werd hun muziek gebruikt in TV trailers en TV spots.

The Silent Comedy’s laatste release (hun derde EP) “Friends Divide” (2013) is het resultaat van enkele studio sessies, met het opzet, hun energie te vertalen in songs. “Friends Divide” is gemaakt met de hulp van producer Chris “Frenchie” Smith. Er is ondertussen ook al een Europese release en dito tour gepland voor februari - maart 2016.

De opener ”God Neon” is een uptempo nummer, dat niet voor niets als single gekozen is en zeker live zal scoren. Het ontroerende ”Always Two” en ”Simple Thing” zijn de, noem het meer Americana / folk song-achtige nummers, die de vocale en technische kwaliteiten van het viertal goed combineren, met die van een pop song, wat zeker voor ”Simple Thing” geldt. Met ”Light Of Day” roept de band een piratenschip op, dat met nat van het zweet, roeiende slaven angstaanjagend in het donker voorbij vaart. ”You Don’t Know Me” is een ballade, die net te vlug aan me voorbij flitst, om te blijven hangen. De EP afsluiter ”Ghosts” wordt in duet gezongen door beide broers Jeremiah en Josh. Hun familietrekje? Het is het ideaal nummer om mee af te sluiten, een nummer om daarna rustig naar huis te gaan…

The Silent Comedy brengt met “Friends Divide” een EP, die je met iedere track lokt, vastkluistert o.w.v. er gaat komen en je doet vergeten waar het allemaal om gaat. “Friends Divide” is een album dat perfect geschikt is voor deze tijd van het jaar, waar wat meer zon en een portie goede vibes veel warmte brengen. Deze band blijven we opvolgen!

“It was only a matter of time before we fully embraced our R&R roots…” (Josh)
The farther we kept going, we realized the stuff that was more interesting to us, was the more energetic and rock-focused material… “ (Jeremiah)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”God Neon” - 2”Always Two” - 3”Light Of Day” - 4”Simple Thing” - 5”You Don’t Know Me” - 6”Ghosts” – Songs by xx, unless otherwise [noted: x] – Produced by Chris Frenchie Smith

Line-up:
Jeremiah Zimmermann: vocals, keys, guitar
Joshua Zimmermann: vocals, bass
Justin Buchanan: banjo, mandolin, guitar, backing vocals
Chad Lee: drums

Discography:
2013 : Friends Divide - EP
2010 : Common Faults
2008 : The Silent Comedy - EP
2011 : Cruelty & Clemency - EP
2007 : Sunset Stables

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Singleton Records / Teenage Head Music

video