DUANE RUTTER – CRAZY THINGS

 

This album is dedicated to“ Go Ahead and Tell Me What I Can’t Do… “

Duane Rutter, opgegroeid in Canada aan de Noord kust van het Erie meer, is een roots / rock singer-songwriter en gitarist, die al sinds eind jaren ’70 optreedt in de regio Zuid Ontario, Canada. Rutter was actief als sessie muzikant, side man, bassist en gitarist. In 2006 tekende hij een contract bij het onafhankelijke ‘Busted Flat Label’.

Op zijn zevende schreef hij al gedichten, later was hij prediker, grafdelver, tabak plukker en een man met twaalf stielen en had Rutter genoeg inspiratie om aan zijn creativiteit als muzikant te voldoen. Rutter voedde zijn zoon alleen op en vroede zich met drank, vrouwen en muziek doorheen een moeilijke periode. Ook als muzikant had hij het aanvankelijk moeilijk en was optreden geen vanzelfsprekendheid. Maar Rutter was een doorzetter en gaf niet op. 

Van 1996 tot 2006 was Rutter muzikant af en in 2006 verscheen zijn album “The Waiting Room”. Veel later, bijna in volledig eigen beheer, in 2011 volgde “Never Bet The Devil Your Head”. Momenteel woont Rutter in Hamilton, Ontario, loopt alles wat meer geolied en mag hij van een goed jaar spreken. Met zijn nieuwe album “Crazy Things” laat hij zijn oude imago voorgoed achter zich en is de creatieveling, de dichter in hem op de éérste plaats komen staan.

“Crazy Things” is het derde album met tien originele songs en is opgenomen met artiesten als Andrew Aldridge (gitaar), Nick Burson (drums), Carrie Ashworth (bas), JB Reed (gitaar) en Steve Wood (pedal steel). Gast muzikanten zijn ex - The Band muzikant Garth Hudson (keys) en zijn vrouw “Sister” Maud Hudson (zang). Rutter opent fingerpickend met ”Don’t Forget”, een country rocker, waarmee hij al direct de lijnen uitzet. Zijn partner tijdens deze muzikale reis wordt ongetwijfeld Steve “Honeyboy” Wood op pedal steel, want dat is nu al duidelijk. Het tempo gaat hierna nog even wat meer de lucht in met ”Will I Ever Learn”, waarin Duane zich vragen stelt over de toekomst. ”I Don’t Ask” is een lied met veel vragen over de liefde, een ongelooflijk mooie, maar vertwijfelende song (met ook weer zo’n geïmproviseerd einde). ”Crazy Things” gaat over dingen die je gek maken. Mensen zijn zo van die dingen. Dingen, die komen en gaan. De volgende track is een uptempo song ”Who Found Who”, met opnieuw de mooie vocale harmonieën  van JB Reed en de heerlijke steel van Wood. Enkel op track zeven, ”Number One” is er Amy King en haar banjo te horen en ja, ook deze song, gaat over lief hebben, luisteren naar het ritme van je hart en kiezen voor je favoriet, you’re girl friend number one. Met ”I Ain’t No Good” gaan we naar het einde toe en is het nog een maal genieten van JB Reed. De afsluiter ”Take That Water” is de enige song, die Duane niet alleen zelf zingt, maar in een duet met “Sister” Maud Hudson; terwijl haar man Garth Hudson het perfect afrondt op piano… Wat een einde!

Bij het luisteren naar de muziek van Duane Rutter, vallen de verschillende gitaar stijlen en de moeiteloze overgangen onmiddellijk op. Duane’s stem is een warme, rijke bariton, die nergens geforceerd klinkt, om de gewenste gevoelens te kunnen brengen. Zijn verhalen over (vooral) liefde en verlies, berouw en verlossing glijden naadloos uit zijn handen en zijn geheugen en worden altijd, met de absolute authenticiteit gebracht. Voor mij is dit het singer-songwriter album van de week, mijn absolute aanrader!

“ The best singer-songwriter I’ve heard this month! Duane Rutter’s stories are so authentic, recognizable and enlightening… “ 

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Don’t Forget” - 2”Will I Ever Learn” - 3”I Don’t Ask” - 4”Crazy Things” - 5”Who Found Who” - 6”We Find Ourselves At Last” - 7”Number One” - 8”The Cat” - 9”I Ain’t No Good” - 10”Take That Water” – Songs by Duane Rutter – Produced by Andrew Aldridge

Line-up:
Duane Rutter: vocals, acoustic guitar, bass (10)
Andrew Aldridge: electric guitar
Carrie Ashworth: bass
Nick Burson: drums
Garth Hudson: keys (5,10)
“Sister” Maud Hudson: vocals (10)
Amy King: banjo (7)
Mark Lalama: keys (2)
JB Reed: vocals (4,5,9)
Lisa Winn: vocals (2)
Steve “Honeyboy” Wood: pedal steel

Discography:
2015 : Crazy Things
2011 : Never Bet The Devil Your Head
2006 : The Waiting Room

 

Artiest info
Website  
 

Label: Busted Flat Records

video