NEW ORDER – MUSIC COMPLETE

In de geschiedenis van punkpop en elektronische dansmuziek is de naam van de Engelse rockformatie ‘New Order’ uit Manchester op zijn minst legendarisch te noemen. Deze in 1980 door zanger en keyboardsspeler Bernard Sumner, bassist Peter Hook en drummer Stephen Morris opgerichte formatie ontstond toen eigenlijk uit de as van de al even legendarische postpunkgroep ‘Joy Division’ nadat hun frontman Ian Curtis zelfmoord had gepleegd.

In de jaren ’80 en ’90 kon ‘New Order’ helemaal niets verkeerd doen voor de muziekfans en hun song “Blue Monday” uit 1983 wordt ook dezer dagen nog erkend als een internationale hymne en staat in het geheugen gegrift van iedere muziekliefhebber. De groep vormde tegelijkertijd een inspiratiebron voor een hele reeks nieuwe formaties die hun succes ook in de wereld van de elektronische dansmuziek gingen beproeven (o.a. ‘Pet Shop Boys’, ‘Bronsky Beat’, ‘The Communards’, ‘Depeche Mode’, ‘Yazoo’ en ‘Erasure’).

In de jaren ’90 gingen de bandleden van ‘New Order’ aan diverse soloprojecten werken, maar in 1998 volgde een reünie en medeoprichter Peter Hook verliet de groep in 2007. Anno 2015 bestaat ‘New Order’ uit stichters Bernard Sumner en Stephen Morris, aangevuld met keyboardsspeelster en harmony vocaliste Gillian Gilbert, gitarist Phil Cunningham en bassist Tom Chapman.

Er werd opnieuw de studio ingetrokken en de uitkomst van die noeste arbeid was hun net verschenen tiende studioalbum “Music Complete”, de opvolger van hun laatste studioplaat “Waiting For The Siren’s Call” uit 2005 en van de plaat “Lost Sirens” uit 2013 met restantjes van die laatste studio-opname. “Music Complete wordt nu al door velen in de vakpers omschreven als hun beste plaat ooit, maar dat zal de toekomst nog moeten uitwijzen. Dat het wel degelijk om zeer knap werk gaat kunnen wij echter alleen maar onderschrijven. Albumopener en eerste single “Restless” (zie video) kan daar de verpersoonlijking van genoemd worden.

In totaal elf tracks staan er op deze plaat. Acht daarvan werden helemaal door de band ‘New Order’ zelf gecomponeerd. De drie andere nummers zijn “Singularity” en “Unlearn This Hatred” die ze allebei samen met Tom Rowlands van ‘The Chemical Brothers’ schreven en de slotsong “Superheated” waarvoor de band toch wel wat verrassend samen met ‘The Killers’-zanger Brandon Flowers aan de componeertafel zat.

Brandon Flowers neemt in dit lichtjes fantastische duet de lead vocals voor zijn rekening naast Bernard Sumner, terwijl zangeres Elly Jackson van de Engelse synthpopformatie ‘LaRoux’ meezingt op “Tutti Frutti” en “People On the High Line”. Ook een opvallende stem duikt er op bij het nummer “Stray Dog” waar pop- en rockicoon Iggy Pop voor de ‘spoken word’-vocalen van een gedicht zorgt.

De tracks op “Music Complete” duren allemaal tussen de vijf en zeven minuten en zijn dus stuk voor stuk voorbestemd om als dansmuziek in de clubs gedraaid te worden. Het gaat daarbij steeds om catchy melodieën met aanstekelijke dansritmes en zeer mooi vocaal werk van leadzanger Bernard Sumner die na 35 jaar niets van zijn zangkwaliteiten heeft ingeboet.

Het nummer “Plastic”, dat als tweede single op de markt is gekomen, doet ons wel even denken aan de in de mid jaren ’80 zeer populaire Britse synthpopgroep ‘Bronski Beat’ en hun opvallende zanger Jimmy Somerville. “Nothing But A Fool” begint zachtjes met een akoestische gitaar, maar groeit langzaamaan uit tot een discotrack die gekenmerkt wordt door een ‘Sonic Youth’-achtige sound. “The Game” lijkt daarna wel de perfecte mix van pop, rock en elektronische ‘dance’-muziek op te leveren.

“Music Complete” van ‘New Order’ is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen: naast de beschikbaarheid van de tracks als downloads is er een gewone cd, een vinylplaat en een op 20 november uitkomende, achtvoudige ‘deluxe’ vinyl ‘box set’-verzameling met deze plaat en alle elf songs in een ‘extended mix’-versie op verschillend gekleurd vinyl, iets voor ‘die hard’ fans van deze band die dit collectors’ item zeker in hun discotheek moeten hebben staan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mute

Distr.: [PIAS]

video