MICHEL BISCEGLIA - BLUE BIRD - Music for the film concert

In 1911 ontving de Gentse toneelschrijver en dichter Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor literatuur wat tot vandaag geen enkele Belg hem kon nadoen. Vooral het mythisch theaterstuk ‘L’oiseau Blue’ sprak tot de verbeelding en werd in 2011 nog verfilmd door regisseur Gust Van den Berghe. Componist Michel Bisceglia werkte destijds mee aan de soundtrack. Op dit album gaat hij op zoek naar compositorische varianten om het dromerige verhaal gestalte te geven van twee kinderen die op zoek gaan naar de blauwe vogel en daarmee ook naar de volwassenheid. Die queeste onderneemt hij niet alleen maar samen met bassist Werner Lauscher en drummer Marc Léhan met wie hij al jaren een jazztrio vormt. In 1997 speelden zij reeds gedrieën op het album ‘About Stories’ samen met trompettist Randy Brecker en saxofonist Bob Mintzer.

Genkenaar Bisceglia, met Italiaanse roots, leerde aanvankelijk klassieke piano spelen om nadien over te schakelen naar moderner stijlen en jazz. Hij schreef composities en filmmuziek en had als dertiger al zijn eigen symfonisch orkest ‘Prova Symfonica’. Zijn veelzijdigheid manifesteert zich in zijn projecten als dirigent, producer en docent, en ook wanneer hij zich achter de piano zet gaat zijn fantasie op de ivoren toetsen alle kanten uit. Dat blijkt uit deze tien pianocomposities waarin zijn verbeelding de weg lijkt te effenen voor de kinderen die in een parallelle wereld mythische avonturen beleven en hopen op het geluk, met de blauwe vogel als metafoor.

Reeds in de proloog ‘Blue Bird Prologue’ creëert de componist het dromerige kader met haast tedere pianoakkoorden die de weg van de kinderen begeleiden vergezeld van sobere baslijnen. Zijn poëtische improvisaties zweven tussen klassiek en jazz. Op het daaropvolgende ‘Waiting For The Bird’ met gedempte drum lijkt het verhaal zich in al zijn spiritualiteit te ontsluieren. Van dan af ontwikkelt zich de symbolische reis van de houthakkerskinderen zoals dat begin vorige eeuw ooit plaats vond in het theaterstuk van Maeterlinck maar thans vanuit een persoonlijke interpretatie van componist Bisceglia, die zijn klavier aanwendt als talisman om de geheimen aan gene zijde van het leven te ontrafelen.

Imaginair kan je het verhaal meebeleven waarbij piano, bas en drum je leiden in de ritmewendingen of je onderdompelen in de melancholische mood, zeker bij het donkere ‘Parallel Dreams’. Zowel het gevoelige ‘Dry Water’, overschouwend als een zweefvlucht, het verinnerlijkte ‘Call Of Death’ als het verwarmende ‘Dance Of Hope’ verzinnebeelden het existentiële bestaan vanuit een kindbeleving en vanuit de visie van de herschepper. Het wisselend soms fijnmazig pianospel en de inventiviteit in het samenspel maken dat je haast visueel ook hun beschouwingen op leven en dood aan je ziet voorbijglijden, een krachttoer zoals alleen een bezield muzikant dat kan. Met het uitbrengen van dit album start ook de filmconcerttour van het trio in de Vlaamse cultuurcentra, waarbij je dus zelf de fabeltocht, die zich nergens laat analyseren, gewoon kan ondergaan.

Marcie


CONCERTDATA
14/10 Flagey Studio 1 Brussel
19/11 Stadsschouwburg Mechelen
20/11 CC 't Getouw Mol
24/11 CC Diest - Den Amer
25/11 Theater a/h Vrijthof Maastricht (NL)
28/11 CC Muze Heusden-Zolder
03/12 Stadsschouwburg Brugge
04/12 30CC/Schouwburg Leuven
12/12 CC Ieper - Het Perron


 

Artiest info
Website  
 

Label: Prova Records

video