THE GOLDEN CREEK – EVERYTHING FALLS APART (EP)

‘The Golden Creek’ is een zeskoppige formatie uit de Noord-Duitse havenstad Hamburg, samengesteld uit zanger-gitarist Matthias Abel, zijn broer en toetsenist Josef Abel, bassist Malte Mertz, gitarist Axel Lemmerz, banjospeler Mark Kenny en drummer Martin Lohmann. Naar eigen zeggen beogen ze muziek te maken die geschikt zou zijn voor de rustige, donkere herfstavonden tijdens de wat kille laatste maanden van het jaar.

Hun eerste plaat “Everything Falls Apart” is een zeven songs tellend ep-tje waarop ze liedjes presenteren die de luisteraar in de gepaste sfeer voor zo’n gezellige herfstavond moeten brengen. De lichtjes rokerig klinkende stem van frontman Matthias Abel zingt in “A & Q (Answers & Questions)” en in “She Cares For You” over een zoektocht naar liefde en genegenheid en stoot daarbij op allerlei vragen die onbeantwoord zullen blijven.

De algemeen onderliggende toon van de songs op deze plaat is er een van ingehouden ‘tristesse’ en realisme over de positieve en minder leuke aspecten van ons bestaan. Toch zit er ook een boodschap van hoop in enkele nummers op deze cd. “Circles” is een heel knappe ballad, net als “I Think I Am The Pilot” met knap werk van Axel Lemmertz op lap steel.

De albumtiteltrack “Everything Falls Apart” (zie video) gaat over herinneringen aan goede en slechte gebeurtenissen in ons leven en legt uit dat we beiden moeten blijven koesteren als bouwstenen van ons bestaan. “One Song” is volgens ons een wat minder sterk nummer, maar dat zijn we al heel snel weer vergeten als we de heerlijk mooie slotsong “And So I Drowned” beluisteren; wat een schitterende instrumentatie en dito zang biedt deze van emoties overlopende song.

Een grote pluim aan de bandleden van ‘The Golden Creek’ voor het feit dat de luisteraar op geen enkel moment het gevoel krijgt of zelfs maar een beetje merkt dat het hier om een stel Duitse muzikanten gaat en niet over een in de Verenigde Staten residerende Americana-band. Het Engels van Matthias Abel is nagenoeg perfect en dat is nog altijd vrij uitzonderlijk voor een Duitse zanger. Onze conclusie is dan ook: zo snel mogelijk een full cd van ‘The Golden Creek’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Off Label Records

video