THE MUDBIRDS - STUMBLE TRIP

Zowat vijf jaar na hun debuutalbum “Slick Blues” presenteren The Mudbirds de opvolger “Stumble Trip”. The Mudbirds, uit het Friese Oude Bildtzijl, bestaan sinds 2007 en bestaat uit René Tweehuysen op dobro, bottleneck slide gitaar en weissenborn (een lap slide guitar) en Alan Laws op mondharmonica, zang, gitaar en shruti box (een klein houten muziekinstrument, afkomstig uit India dat meestal wordt gebruikt om muziek en/of zang te ondersteunen en lang aanhoudende tonen voortbrengt). Alan Laws (UK) is eind jaren 70 begonnen als 'busker' (straat muzikant) in de Londense metro. Zijn harmonicastijl combineert techniek met aangrijpende krachtige, maar ook subtiele tonen. René Tweehuysen (NL) is een dobro en bottleneck-slide gitaar specialist met een unieke stijl. Binnen ‘The Mudbirds’ geeft hij op een persoonlijke en uiterst dynamische wijze kleur aan de muziek.

Het duo won in 2011 The Dutch Blues Challenge (solo/duo’s) en vertegenwoordigde Nederland tijdens de prestigieuze International Blues Challenge in Memphis. De combinatie van die twee muzikale achtergronden of basis zo u wilt resulteert in een soort van nieuwe blues die je niet echt makkelijk kan omschrijven. Veertien songs telt deze release en slechts één is een bewerking van een traditional: “Hard Time” u misschien bekend in de versie van Skip James onder de titel “Hard Time Killing Floor Blues”. Liefhebbers van hun, uitstekende, debuutalbum kunnen gerust zijn. Er werd niet aan kwaliteit ingeboet, integendeel The Mudbirds lijken nog wel een stapje verder te zijn gegaan in hun aftasten van de grenzen van, zeg maar, de akoestische countrybluesmuziek.

Verwacht dus geen ellenlange solo’s of gierende gitaren maar eerder koel snarenwerk en scherpe bluesharp. Het gebruik van de aangehaalde shruti box zorgt daar bijwijlen voor een licht Oosters sfeertje bovenop. Dit alles maakt dat het album ook net dat iets minder toegankelijk is dan de voorganger. Het vraagt allemaal wat meer inspanning en concentratie van de luisteraar. Misschien wat harder ja dan vroeger mar die heerlijke dobro en slide zullen de liefhebbers toch weer doen smullen.

Het hele album valt eigenlijk het best als één geheel te beluisteren. “Rooted To This Ground” zal met zijn inventief snarenspel misschien het meest aanspreken maar heb aub toch tijd voor meerdere beluisteringen van deze uitgave en dan zal je iedere keer opnieuw weer iets subliems ontwaren. De twee instrumentale nummers op deze plaat zullen het vakmanschap van beide heren ten volle laten bewonderen. Neen een radio-hit hebben we niet kunnen ontwaren. Dat zal het duo worst wezen. Ze hebben gedaan waar ze goed in zijn en de liefhebbers zullen dit toejuichen.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

video