AMERICAN ELM – INTO THE LIGHT WITHIN (EP)

Op zijn website verwijst hij naar een eerdere quote van Rootstime die vermeldt dat zijn liedjes je bij de keel, het hart en de ziel grijpen. Het moet dus wel heel goed geweest zijn wat ‘American Elm’ hier vroeger heeft afgeleverd. ‘American Elm’ is het alter ego van de Amerikaanse singer-songwriter Chris Bousquet uit Connecticut. Hij was de vroegere frontman van de formatie ‘High Lonesome Plains’ die van 1999 tot 2006 actief was en ook bij de groep ‘Alligator Farmhouse’ zorgde hij voor zang, tekst en muziek.

Hij stond in Amerika dan ook al op het podium als voorprogramma van o.a. ‘Mercury Rev’, John Sebastian, ‘Asleep At The Wheel’ en Nathaniel Rateliff, een rijzende ster in het soul- en rockimperium. Onder het pseudoniem ‘American Elm’ bracht Chris Bousquet twee ep-tjes uit met “Ulmus Americana” in 2008 en “alonesomenoise” in 2014. Ook nu kregen we opnieuw een ep-tje toegestuurd dat “Into The Light Within” als titel draagt en uit vijf nieuwe, zelf gecomponeerde folksongs bestaat.

Over die vijf liedjes kunnen we ook nu enkel maar lovende woorden neerschrijven, want zijn werk als songschrijver is gewoonweg schitterend te noemen. Chris Bousquet weet emoties en empathie op te wekken in zijn songs, hier al meteen in het eerste nummer “Ceaselessly” waarin hij zichzelf begeleidt op elektrische gitaar.

Heel intimistisch en persoonlijk wordt het nadien in het aan een voor ons geheel onbekende Alan Sterling opgedragen liedje “Gloria”. Op de ‘CD-Baby’-website beveelt men ‘American Elm’ aan als je ook houdt van groepen als ‘Big Star’, ‘Sparklehorse’ en ‘Sun Kil Moon’. Die vergelijking kunnen wij enkel maar onderschrijven, maar Chris Bousquet heeft toch een wat anders klinkend stemgeluid dan de zangers bij die bands.

Onze favoriete song op deze ep heeft de lange titel “This Is ‘Where Are We Going?’, Not ‘Where Have We Been?’”, een kort nummer dat heel duidelijk het immense verschil tussen verleden en toekomst wil verduidelijken. Het eenvoudige, maar intieme gitaarspel bij het sober gebrachte nummer “Evaporate” (zie video) is ijzersterk en ondersteunt op sublieme wijze de betekenisvolle songtekst.

Dat je voor vrolijkheid en lol niet bij ‘American Elm’ hoeft aan te kloppen, maakt hij aan het slot van deze ep nog maar eens overduidelijk via het ‘nagel-op-de-kop’ getitelde “The Last Sad Song”. Zoals wel vaker vinden we ook nu weer dat deze amper 25 minuten durende ep ons een beetje op onze honger laat zitten. Daarom zouden we Chris Bousquet eigenlijk willen vragen om eens een volwaardig album op te nemen en dat naar onze redactie te sturen, zodat we hier eens een beetje langer van zijn fijngevoelige liedjes kunnen genieten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cedar Swamp Recording Co.

video