BLACKBEARD’S TEA PARTY – REPROBATES

 

Met het ep-tje “Heavens To Betsy” debuteerde de Britse folkgroep ‘Blackbeard’s Tea Party’ uit York in hun oprichtingsjaar 2009. Hun traditionele folkliedjes vormden twee jaar later in 2011 ook de basis van hun eerste volwaardige plaat “Tomorrow We’ll Be Sober” en van diens opvolger “Whip Jamboree” uit 2013. Ook de twaalf songs op hun recentste album “Reprobates” vinden hun oorsprong in de traditionele folkmuziek en drinkebroersliedjes.

Wie de formatie ‘Bellowhead’ kent, zal ook de muziek van ‘Blackbeard’s Tea Party’ gemakkelijk thuis kunnen brengen, want de vergelijkingen tussen beide bands zijn wel overduidelijk aanwezig. Deze groep rond leadzanger Stuart Giddens bestaat verder uit Dave Boston (djembe en congas), Laura Boston-Barber (fiddle), Martin Coumbe (gitaren), Tim Yates (bas) en Liam ‘Yom’ Hardy (cajon en percussie).

De traditionele instrumenten die ze bij het brengen van deze folksongs hanteren zorgen voor een heel specifieke sound bij de vaak in een mix van traditionals en zelfgeschreven muziek bewerkte liedjes. Opener “The Steam Arm Man” over een man die zijn arm kwijt raakte tijdens de slag bij Waterloo en een door stoom aangedreven prothese kreeg zet al meteen de toon voor het één uur durende album “Reprobates”.

De fiddle van Laura Boston-Barber bepaalt de sound van het geheel instrumentale uptemponummer “Hangman’s Noose” en de murder ballad “The Ballad Of William Kidd” (zie video) over een man die twee keer moest worden opgehangen voor piraterij omdat de koord de eerste keer loskwam, geeft aan dat we best in de geschiedenis van de Britse landen geïnteresseerd zijn bij het werk van ‘Blackbeard’s Tea Party’.

“Jack Ketch” gaat over een beul die beroemd en berucht werd na de vele onthoofdingen die hij uitvoerde op politieke rebellen. “Roll Down” handelt over het overzees transporteren van 165.000 misdadigers en veroordeelden van Engeland naar Australië aan het einde van de 18e eeuw.

Ook “Stand Up Now” is een historisch protestlied van de protestantse rebellen ten tijde van de Engelse Burgeroorlogen. Slotsong “Close The Coalhouse Door” verhaalt over het tragische ongeval van oktober 1966 in het Welshe dorpje Aberfan, waarbij een mijnterril veranderde in een plotse modderstroom die een schooltje overspoelde met 116 kinderen en 28 volwassenen als slachtoffers.

“The Slave Chase” klinkt uitzonderingsgewijs als een hedendaagse rocksong, hoewel de oorsprong van dat nummer ergens midden jaren 1800 ligt. Er staan trouwens meerdere geheel instrumentale nummers op deze plaat met “Punter’s Graveyard” en de fiddle-nummers “Star Of Munster” en “Loose Shoulder”. Dat geldt ook voor “The Devil’s Doorbell” waarin deze band garandeert dat Satan zal open doen als je aan zijn deur aanbelt.

Traditionele folkmuziek is misschien als iets heel Brits te beschouwen, maar we weten al langer dat er ook buiten Groot-Brittannië fans zijn van dergelijke muziek. Het zal dan ook voornamelijk voor hen een plezier zijn om dit album “Reprobates” van ‘Blackbeard’s Tea Party’ te kunnen beluisteren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video