EDDIE COTTON - ONE AT A TIME

Een korte beschrijving van Eddie Cotton zou zijn: Hij is een is een jonge gitarist uit Mississippi, die de blues gebruikt als middel. Naast dat hij uitstekend gitaar speelt, heeft hij ook een zeer soulvolle stem. Hij bracht vorig jaar zijn debuutalbum uit, speelt inmiddels Mississippi plat en wordt getipt als een grote belofte. Te zien in talloze clubs en geroemd om het volle geluid en zijn gepassioneerde presentatie. Maar we kunnen natuurlijk veel meer vertellen  over deze  nieuwe en  jonge artiest. Geboren in Clinton, MS, studeerde Eddie op latere leeftijd muziek aan de Jackson State University en werd predikant in de kerk van zijn vader. Maar hij wist best met succes de kloof tussen de blues en de gospelmuziek waarmee hij opgroeide te overbruggen, getuige zijn album "Here I Come" (2014) waarvoor hij vorig jaar tijdens de Blues Blast Music Award een nominatie kreeg als beste soul blues album van dat jaar. En dit jaar won hij met zijn band de International Blues Challenge

Onder de paraplu van DeChamp Records, het label van collega-bluesman Grady Champion verscheen nu wederom zijn nieuwste album "One At A Time", waarbij Eddie vergezeld is door Grady op harmonica in "My Money", maar ook  horen we vaak collega-labelmate JJ Theems als backing vocals. Dit album is ook voorzien van veel van dezelfde medewerkers van zijn 2014 release, als Myron Bennett (bas), Samuel Scott, Jr. (drums) en Carlos Russell (harmonica in "Be Careful"’). Daarnaast zorgen James 'Hotdog' Lewis (organ/keys), Kimble Funchess (trompet), Jessie Primer III (tenor sax) en Mike Weidick (trombone) voor een aangename begeleiding op deze heerlijke plaat waarvan Grady Champion ook de productie verzorgde.

Er zijn verschillende hoogtepunten op "One At A Time" die allemaal steunen op Eddie's gepassioneerd gitaarspel en zang. U kunt BB King's invloeden best horen in Cotton's korte, staccato-achtige gitaarspel, zoals bijvoorbeeld in de slow blues "Better Deal", een klassieker, met een verhaal over zijn geliefde die de "back door man a Better Deal than me!" geeft.  Cotton's stem doet met zijn hoger timbre vaak denken aan die van  Al Green, met name op twee andere topnummers  "Dead End Street" en "Ego At Your Door", die met het B3 orgel en de blazers, samen met de achtergrondzang van JJ Thames dit nieuwe album vooral een diepe soulvolle vibe geven. "Hard Race To Win" is ook zo'n uitschieter waarin Eddie vertelt veel  uit de lessen van zijn vader geleerd te hebben en hij vertelt dan ook zoals het is : "time gives, and time takes away,” and “the race against time is A Hard Race To Win". Naast zijn vader zal  Eddie Cotton ook nooit de bluesmeesters vergeten van wie hij het leerde, en dat maakt dit album zo'n fijne beluistering.

 

 

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: DeChamp Records
Info: Blind Raccoon

video