BALKUN BROTHERS – BALKUN BROTHERS

 

“ Steve & Nick Balkun, two brothers from Connecticut, were knocking at hard working blues rocker Popa Chubby’s door. He opened and agreed to help them… “

De Balkun Brothers is een Amerikaanse blues rock band uit Hartford, CT, die in 2010 door de broers (Steve & Nick) Balkun en Caleb Battersby opgericht is. Het trio mixt traditionele Delta en elektrische blues met hedendaagse rock en funky grooves. De taken binnen de band zijn verdeeld onder Steve (zang, gitaar), Nick “the Hammer” (drums, percussie, zang) en Caleb “Dr. Jingles” (bas, zang).

In 2013 is de band finalist tijdens de IBC in Memphis, TN. Steve wordt in hetzelfde jaar gekozen door Joe Bonamassa, als finalist tijdens de ‘Guitar Center Bluesmasters Competition’ en speelt met Bonamassa en zijn band in Los Angeles, CA. In 2013 brengen de Balkun Brothers in eigen beheer de EP “God Bless Our Fallout Shelter” uit. Er volgen hierna in 2014 nog twee live EP’s: “Bluesch Metal Live From The Baeschment” en “WE. IN. DETROIT.”.

Het titelloos debuut van de Balkun Brothers is de opvolger van hun eerder (toen in eigen beheer) uitgebracht studio album ReDrova (zie recensie). Op dit album doen ze het zonder Caleb Battersby, maar op één nummer met de hulp van Dave Keyes en ze zijn opnieuw op zoek, naar andere muzikale wegen om de grenzen van blues, funk en R&R te kunnen verleggen. Hiervoor gingen ze in NYC aankloppen bij Popa Chubby, die hen graag verder hielp… Het resultaat is twaalf tracks, elf originele en een Johnny Winter cover.

Al vanaf de opener ”Been Drivin’” gaan de remmen los en houdt Nick het ritme strak en hoog. Met ”I Know What Ya’ Did” zit het duo dichter bij de Delta roots en laat Steve zijn hypnotiserende slides door de studio rollen. Soms moet je in de liefde even zoeken. Maar als je ze eenmaal vindt, mag je het uitschreeuwen: ”She Got It All”. Hoe het er daarna verder gaat, hoor je in het bezwerende, rootsy ”Control Yourself” ! ”Cold Heart” en ”Pawn Shop”  leunen zwaar aan bij de (blues) rock van nu, wat het allemaal heel herkenbaar maakt. De enige cover is een Johnny Winter cover, ”Mean Town Blues”. Het is een nummer met veel slide gitaar, dat Winter nog deed tijdens het Woodstock festival in 1969. Het nummer komt uit “The Progressive Blues Experiment”, het debuut van Johnny Winter. Ook de rustige blues rocker ”The Painkillers” gaat over vrouwen, over ontmoetingen in de straat en antwoorden die je niet krijgt: “I need relief, pass the painkillers…” . We blijven op straat, maar het wordt meer funky met ”Papadubap”. Luisteren volg de raad op, die in de oor gefluisterd wordt: Bapa-du-Bap! Ook als je opgesloten zit hoor de blues. In ”Jail Bird” is dit met de hulp van pianist Dave Keyes. Voor de afsluiter is er eerst nog meer blues met ”Storm For The Devil”,om de pijn te verzachten en om de voorspelde regen aan te kunnen. In ”Rainy Day Front Porch Blues” valt de regen met bakken naar beneden en zitten Steve en Nick op hun terras, in de kilte en alleen voor zich uit te staren. Of, waar het in de blues om gaat…: ”The rain keep fallin’, keep fallin from the sky. These tears keep fallin from my eyes…”

Met hun nieuwe titelloze album zitten de Balkun Brothers op koers, in hun zoeken naar nieuwe muzikale uitdagingen. Het resultaat drijft op Delta invloeden, maar er zijn ook hedendaagse rock ‘n’ roll trends te horen. Dat de sound u niet onbewogen zal laten, daarvan ben ik zeker, want deze sterke muzikale mengelmoes zal iedereen doen headbangen, schudden met de heupen en stompen met de voeten. Laat de slides van Steve en de funky ritmes van Nick over U heen gaan, dan zult ge de naam van deze broers nooit meer vergeten. Voor zijn Europese tour (met stops in Nederland!) is Popy Chubby vergezeld van de Balkun Brothers.

Eric Schuurmans

 

 

EUROPEAN TOUR with POPA CHUBBY:
25/10:  Amsterdam, NL, NSJ Club
28/10:  Amersfoort, NL, Kelder
29/10:  Alkmaar, NL, Victorie
30/10:  Dordecht, NL, Bibelot

 

Album track list: 1”Been Drivin’” - 2”I Know What Ya’ Did” - 3”She Got It All” - 4”Control Yourself” - 5”Cold Heart” - 6”Pawn Shop” - 7”Mean Town Blues” [Johnny Winter] - 8”The Painkillers” - 9”Papadubap” - 10”Jail Bird” feat. Dave Keyes - 11”Storm For The Devil” - 12”Rainy Day Front Porch Blues” – Songs by Balkun Brothers, unless otherwise [noted: 7] – Produced, recorded & edited by Popa Chubby

Line-up:
Steve Balkun: vocals, guitars
Nick Balkun: vocals, drums
Featuring Dave Keyes: piano (10)

Discography:
2015 : Balkan Brothers
2015 : ReDrova
2014 : WE. IN. DETROIT. – live EP (#5)
2014 : Bluesch Metal Live From The Baeschment – live EP (#6)
2013 : God Bless Our Fallout Shelter – EP (6#)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records

video