VÄRLDENS BAND – TRANSGLOBAL ROOTS FUSION

We kunnen op zijn minst zeggen dat het schijfje “Transglobal Roots Fusion” van de ‘Världens Band’ een heel speciaal muziekexemplaar is. Deze groep bestaat uit 14 leden die afkomstig zijn uit drie verschillende continenten en acht verschillende landen zoals Zweden, India, Schotland, Engeland, Frankrijk, Israël, Tunesië en Senegal.

In 2012 kwam dit multicultureel en gediversifieerd gezelschap voor het eerst samen om hun op traditionele nummers gebaseerde wereldmuziek te brengen. Met leden van folkgroepen ‘Last Orders’, ‘Rura’ en ‘Kolonien’ werd het geheel aangevuld met muzikanten die in hun thuisland enige roem hadden weten te verwerven als rootsartiest. De coördinatie van het geheel ‘Världens Band’ wordt vanuit de Zweedse stad Tellus gedaan en het initiatief voor dit experimentele project kwam van de Zweedse folkgroep ‘Kolonien’.

Op de cd “Transglobal Roots Fusion” brengt dit bonte gezelschap zeven nummers die elk tussen de vijf en acht minuten duren. Opener “Tamzara” brengt de luisteraar al direct helemaal in Aziatische sferen. Het daarop volgende “Thillana” (zie video met live uitvoering) is een traditionele song uit Zuid-Indië, die door de Indische zangeres Charu Hariharan wordt gebracht.

Het Afrikaanse nummer “Revolution” wordt op een typerend reggaedeuntje gepresenteerd. “Krafthallung” begint als een Keltische traditional, maar het nummer wordt wel in de Zweedse taal gezongen. Alle drijfkracht en dynamische ritmes worden daarna teruggenomen voor de intimistische en instrumentale track “Govan/Superfly” waarin een doedelzak laat vermoeden dat dit nummer een Schotse oorsprong heeft.

Met “Mediteraneo Medley” wordt de luisteraar opnieuw helemaal in Oosterse sferen meegezogen en ondergedompeld in muziek die gespeeld wordt op traditionele Indische instrumenten. Slotnummer “Leva / Na Balou / Jivaa” is een vrolijk gebrachte afsluiter die het plezier van deze kleurrijke bende helemaal illustreert.

Met traditionele muziek vanuit alle hoeken van de wereld is het werk van ‘Världens Band’ vrij uniek te noemen. De universele taal van de muziek verbindt al de leden van deze formatie die bij hun live optredens voor een groot multicultureel feest zorgt en alle grenzen die volkeren scheiden als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Weg die vooroordelen over andere culturen en gebruiken: lang leve ‘Världens Band”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Nataraj Music

video