JOHN DENNIS – ETERNITY’S TREE

Folkzanger en songschrijver John Dennis werd 23 jaar geleden geboren in Freeburg, Illinois, maar hij verhuisde in 2010 naar Nashville, Tennessee omdat hij dat oord veel geschikter vond om aan een succesvolle muzikale carrière te gaan werken.

De eerste exponent van die arbeid werd nu gebundeld in een eerste plaat die “Eternity’s Tree” als titel meekreeg. Beïnvloed door grote singer-songwriters als Bob Dylan, Paul Simon en Bruce Springsteen kan het dan ook nauwelijks anders dan dat je de typische sound van die muzikale voorbeelden in de tien zelfgeschreven liedjes op John Dennis’ debuutplaat kunt herkennen.

Waarin hij wel degelijk verschilt van bovenvermelde drie muzikale grootheden is zijn vrij unieke stemgeluid. In de liedjesteksten van de nummers op “Eternity’s Tree” verhaalt John Dennis o.a. over “Madeline” (zie video), een braaf en vroom meisje dat zijn moeder wel ziet zitten voor hem, maar waar hij tot nader order geen liefdegevoelens voor blijkt te hebben.

Dat ligt enigszins anders voor het meisje dat wordt bezongen in het volgende nummer “Athens Blacktop”, maar hier wordt zijn liefde voor die Annie door haar niet beantwoord. Deze song is wel een lekker rockend uptemponummer, waar uit blijkt dat hij alle hoop nog niet heeft opgegeven.

Uit de wat minder sterke nummers “Heaven Knows” en “You Are What You Harvest” blijkt dan weer de gelovige achtergrond van John Dennis. Anderzijds zijn we wel volledig overtuigd van de kwaliteiten van de song “I’m So Happy” dat optimistisch over een gelukkig getrouwde man lijkt te gaan, maar als blijkt dat de liefde van zijn leven door kanker wordt getroffen slaat dat geluksgevoel helemaal om in droefheid over het verlies dat zo treffend wordt omschreven in de zin ‘I’m so happy I could die’.

Ook in het knappe nummer “American Dream” wordt een niet zo rooskleurig levensverhaal verteld en de emoties in de stem van John Denny zorgen er voor dat dit één van de beste song uit het album is geworden. In “It Doesn’t Have To Kill” gaat het tempo weer even behoorlijk naar omhoog, maar bij het daaropvolgende “Bowling Green” is dat weer allemaal voorbij.

“Two Horses” is een akoestisch nummer dat in duet met Emily Perino wordt gebracht en waarin Billy Contreras op fiddle een knap staaltje van zijn kunnen laat horen. Deze song had volgens ons ook wel kunnen passen op Springsteen’s album ”Nebraska”, net als slotnummer “Mansions In Glory”. Met nog maar zo weinig jaartjes op zijn teller lijkt er een mooie toekomst in het verschiet voor deze John Dennis. De heel volwassen klinkende liedjesteksten van de nummers op zijn debuutplaat “Eternity’s Tree” zijn daar de lyrische getuigen van.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rainfeather Records

video