JOE LOUIS WALKER – EVERYBODY WANTS A PIECE

Singer-songwriter, gitarist Joe Louis Walker (°1949) is in San Francisco opgegroeid in een muzikaal gezin. Al jong leerde Joe gitaar spelen en rond zijn zestiende stond hij al op een podium in SF en werd de huis gitarist in ‘The Matrix’, waar beroemdheden als Lightnin’ Hopkins, Jimi Hendrix en Thelonious Monk optraden. In 1968 ontmoette hij Joe Michael “Mike” Bloomfield (1943-1981), met wie hij bevriend geraakte. Door Bloomfield werd Walker’s stijl meer rock getint.

Van 1975 tot 1985 treedt Walker nog enkel op als gospel zanger van The Spiritual Corinthians. In 1986 kiest Walker met de Boss Talkers opnieuw voor de blues en brengt hij zijn debuut “Cold Is The Night” uit. Tussen 1988 en 2009 bracht Walker drieëntwintig albums uit en tourde hij wereldwijd. In 2012 tekent hij bij Alligator Records en brengt hij “Hellfire” uit. Walker kreeg vier Blues Music Awards en is lid van de ‘Blues Hall Of Fame’.

In de al meer dan vijftig jaren durende muzikale carrière van JL Walker, is “Everybody Wants A Piece” het nieuwste album, de opvolger van “Hornet’s Nest” (2014). Het is opnieuw een album, waar naast de muziek, ook de teksten die over universele thema’s gaan, erg belangrijk zijn. Voor zijn album werkte hij in de ‘Chop Shop Studio’ samen met producer Paul Nelson (gitarist Johnny Winter).

In elf nummers neemt JLW ons mee in zijn wereld van de blues. In een wereld, zo vertelt hij, waar hij meer van zijn fouten geleerd heeft, dan van zijn muziek. In de opener en titel song ”Everybody Wants A Piece” zingt hij, dat het gaat over dat beetje liefde, dat iedereen ergens of bij iemand zoekt. Met een goed in de oren klinkend repetitief riff opent JLW vervolgens met een vraag ”Do I Love Her”, waarna het stevig rocken wordt in ”Buzz On You”. ”Black & Blue” is een fascinerend en naar het einde toe, psychedelisch wah-wah nummer, waarop het rustige met veel soul opgesmukte ”Witchcraft” erg goed aansluit. Een nummer, dat ook erg goed in de oren ligt, is de blues rock shuffle ”One Sunny Day”. In de titel van de instrumentale slow blues die hierna volgt, ”Gospel Blues” kan JLW zijn roots niet echt verbergen. ”Wade In The Water” is JLW’s persoonlijke favoriete track. In dit soul nummer domineert opnieuw sterk het gospel verleden van de zanger. JLW getuigt hier, dat het spirituele het altijd zal halen, boven het fysieke. Voor de rockende afsluiter ”35 Years Old” is er eerst nog de laatste, gezellige blues rock shuffle ”Young Girl Blues”,die veel plezier uitstraalt.

Joe Louis Walker heeft er duidelijk nog steeds niet genoeg van. Dit bewijst hij met zijn zevenentwintigste (?) release “Everybody Wants A Piece”. Dit is JLW pur sang, dit is top! Wil je JL Walker live aan het werk zien, dan kan dit in tijdens het ‘Ramblin Roots Festival’ in Tivoli Vredenburg in Utrecht op zaterdag 24 oktober 2015.

Eric Schuurmans

 

 24/10/15 @ RAMBLIN ROOTS FEST., TIVOLI VREDENBURG, UTRECHT, NL

 

Album track list: 1”Everybody Wants A Piece” - 2”Do I Love Her” - 3”Buzz On You” - 4”Black & Blue” - 5”Witchcraft” - 6”One Sunny Day” - 7”Gospel Blues” - 8”Wade In The Water” - 9”Man Of Many Words” - 10”Young Girl Blues” - 11”35 Years Old” – Produced by Paul Nelson

Line-up:
Joe Louis Walker: vocals, guitar
?
Guest: Paul Nelson: guitar

Discography:
2015 – Everybody Wants a Piece (Provogue Records)
2014 – Hornet’s Nest (Alligator)
2012 – Hellfire (Alligator)
2010 – Blues Conspiracy: Live On The Legendary R&B Cruise (Stony Plain)
2009 – Between A Rock And The Blues (Stony Plain)
2008 – Witness To The Blues (Stony Plain)
2006 – Playin’ Dirty (JSP)
2004 – New Direction (Provogue)
2003 – Ridin’ High (Hightone)
2003 – She’s My Money Maker (JSP)
2002 – Guitar Brothers (JSP Records)
2002 – Pasa Tiempo (Evidence Music)
2002 – In the Morning (Telarc)
1999 – Silvertone Blues (Polydor/Polygram)
1998 – Preacher And The President (Polydor/Polygram)
1997 – Great Guitars (Polydor/Polygram)
1995 – Blues Of The Month Club (Polydor/Polygram)
1994 – JLW (Polydor/Polygram)
1993 – Blues Survivor (Polydor/Polygram)
1989 – Blue Soul (Hightone)
1988 – The Gift (Hightone)
1986 – Cold Is The Night (Hightone)


Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Provogue / Mascot Label Group

video