MILLPOND MOON – TIME TO TURN THE TIDE

Zangeres Kjersti Misje en zanger, gitarist en songschrijver Rune Hauge zijn twee muzikanten uit Bergen, Noorwegen die samen het folkduo ‘Millpond Moon’ vormen en in die hoedanigheid hun debuutplaat “Broke In Brooklyn” in 2012 hebben uitgebracht. Op dat album coverden ze op sublieme wijze Bob Dylan’s klassieker “Blowin’ In The Wind”. Hun muzikale werk wordt ook buiten de Noorse landsgrenzen gerespecteerd, wat hen in het verleden optredens doorheen heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten opleverde.

Hun nieuwste plaat “Time To Turn The Tide” is onlangs uitgekomen en bestaat uit tien nummers waar Rune Hauge er zeven van heeft geschreven. Met “Wayfaring Stranger” werd gekozen voor een aloude traditional die niet op hun repertoire mocht ontbreken en de twee resterende nummers zijn covers.

De eerste gecoverde song is een haast onherkenbare interpretatie van het nummer “Forever Young” van Bob Dylan uit zijn album “Planet Waves” van 1974. De tweede cover is nog ouder, met het uit het album “Stage Fright” uit 1970 van ‘The Band’ ontleende liedje “All La Glory” dat indertijd door Robbie Robertson werd geschreven.

De liedjes op dit album werden geschreven over een periode van drie jaar tijdens hun wereldwijde tournees en ook de opname van de songs gebeurde in Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Op de video bij deze recensie kunt u naar een audio-opname luisteren van de song “Time To Turn The Tide”, de albumtiteltrack van deze cd van ‘Millpond Moon’.

De warme, soms wat ijl klinkende folkstem van Kjersti Misje excelleert nadien in “Wind Of Plenty” en in het verhalende “Lena Baker” over de laatste vrouw die in 1945 in de Amerikaanse staat Georgia op de elektrische stoel aan haar einde kwam. Samen zingen Kjersti en Rune in de duetten “Kitty Cat” en “No Man’s Land”.

De typische folkinstrumenten die het vaakst te horen zijn op de nummers van deze plaat zijn de fiddle van Rickie Simpkins en de mandoline van Oeystein Fosshagen. Verder werkten Ronnie Simpkins of Sigurd Hole op contrabas en Kenny Malone op drums of percussie mee aan elke song op dit album. Voor de track “Modi” over de Italiaanse schilder en beeldhouwer Amedeo Modigliani en voor de mooie slotsong “My Father Used To Say” werden daar bovendien pianowerk van Helge Lilletvedt en nog een heus strijkerskwartet aan toegevoegd.

(valsam)
“The second release of the Norwegian duo ‘Millpond Moon’ is subtly beautiful, sophisticated and nearly perfect with seven self penned tracks, the traditional ‘Wayfaring Stranger’ and two magnificent covers of seventies classics, being Bob Dylan’s ‘Forever Young’ and The Band’s ‘All La Glory’.“
– www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Tikopia Records

Info: Hemifran

video