SELINA MARTIN – I’VE BEEN PICKING CARUSO’S BRAIN; I THINK I HAVE THE INFORMATION WE NEED TO MAKE A NEW WORLD

Met het nieuwe album van de uit het Canadese Toronto stammende zangeres, songschrijfster en actrice Selina Martin hebben we een ‘specialleke’ in huis gehaald. Niet in het minst omwille van de titel van deze plaat, of wat concludeert u zelf bij “I’ve Been Picking Caruso’s Brain; I Think I Have The Information We Need To Make A New World”.

Deze van gekleurd rood haar voorziene voormalige punkrockster begon al op 10-jarige leeftijd haar eigen nummers te schrijven en haar eerste ervaringen op het podium had ze als prille twintiger. In 1998 bracht ze samen met ‘The Vertical Brothers’ haar allereerste plaat “Space Woman” op de markt, in 2005 opgevolgd door “Life Drawing Without Instruction” en door “Music From Five Hole: Tales Of Hockey Erotica” uit 2008.

Haar meest succesvolle plaat tot nu toe was echter “Disaster Fantasies” uit 2010, een album dat op heel wat positieve perskritieken in binnen- en buitenland kon rekenen. Op haar nieuwe cd gaat Selina Martin op de traditionele wijze verder met een mix van New Wave, punk, pop, dance, folk en rock.

De nummers op de cd met die onmogelijke titel doen ons meermaals denken aan het werk van David Byrne en ‘Talking Heads’ uit hun beginperiode, maar dan gezongen in PJ Harvey-stijl en soms met een Björk-achtige stem. Dat is zo vooral bij “Living In A Window”, “Lay Down Your Arms”, “My Heart Ticks On” en “Galore”.

CD-producer Chris Stringer heeft Selina Martin vooral veel vrijheid gegeven om haar creativiteit spontaan te uiten in de songs op deze plaat. Opvallend en zeker niet representatief voor deze plaat, maar wel mooi is het nummer “When The City Fell” dat zij als een lieflijke ballade brengt. Aan het einde van dit album krijgen we deze song nog een keer als bonustrack voorgeschoteld, maar dan in een psychedelische versie.

Bij een chaotisch nummer als “The Addicted” kunnen we ons niet van de gedachte ontdoen dat ze ergens toch wel een beetje gestoord is, maar daarna komt haar genialiteit weer naar boven in een knappe song als “Bike” of “Wish List”. Selina Martin en haar muziek zijn moeilijk in één of andere categorie onder te brengen en eigenlijk hoeft dat ook helemaal niet. Het is anderzijds wel een wat beperkende factor als je een fanbasis moet ontwikkelen, want die potentiële fans zullen zich wellicht ook bevinden in allerlei uiteenlopende genrehoeken, waardoor je nergens dreigt thuis te horen.

(valsam)
“Sometimes very noisy and chaotic, other times ingenious and lovely. The sound of Canadian singer-songwriter Selina Martin on her latest record is hard to categorize. Reference artists could be ‘Talking Heads’, Björk and PJ Harvey, but probably this lady is better called ‘unique’.“
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran