TIP JAR – LET GO

 

In mei 2014 mocht ik voor ‘Rootstime’ een recensie schrijven over het album “Back Porch” van het Nederlandse echtpaar en muzikaal duo ‘Tip Jar’ uit Noord-Brabant. Bart de Win is een singer-songwriter van country- en Americana-liedjes die zijn echtgenote Arianne Knegt samen met hem zingt. Voor ze met vereende krachten aan dit ‘Tip Jar’-project begonnen hadden beiden al een muzikale carrière achter de rug; Bart als zanger bij de groep ‘The Simple Life’ en als soloartiest en Arianne als leadzangeres bij de country- en rockabillygroep ‘Marylou & The Good Old Boys’.

Met “Let Go” is er nu een opvolger voor “Back Porch” op de platenmarkt verschenen. Dertien liedjes staan er op deze nieuwe cd met twaalf songs waarvoor Bart de Win zowel de muziek als de teksten schreef en samen tekenden ze voor de song “She Knew”. Ook de productie van dit album nam het echtpaar voor zijn rekening, weliswaar met de bereidwillige hulp van Eric van de Lest die net als bij “Back Porch” ook hier zorgde voor de opname van het album in de studio.

Bart de Win zingt vanachter zijn piano terwijl Arianne Knegt helemaal vooraan bij de microfoon staat bij live optredens van ‘Tip Jar’. Hun voornamelijk in de categorieën ‘country’ en ‘folk’ thuishorende liedjes vertonen hier en daar ook wel wat invloeden uit bluegrass en rockabilly. Op de video bij deze recensie geven we u met plezier een live gebrachte versie van de albumopeningstrack “Let Go” mee ter kennismaking.

Een opvallende naam bij de medewerkers aan deze nieuwe plaat van ‘Tip Jar’ is die van de Amerikaanse countryzanger Walt Wilkins, die samen met zijn vrouw Tina Mitchell Wilkins vocaal bijdraagt aan de nummers “Mean Eyed Cat” en “Home Sweet Home”. Ook de Canadese muzikant Kim Deschamps op dobro en pedal steel is een gevestigde waarde in de wereld van de countryscène die hier zijn instrumentale kwaliteiten etaleert bij de liedjes “We Sing About Love” en “In Between Rains”.

De Amerikaanse singer-songwriter en producer Bill Small levert vocale steun en gitaarwerk af bij de songs “Let Go”, “We Sing About Love”, de akoestische ballad “She Knew” en “Me And My Girl”. Vertrouwde namen van instrumentalisten bij ‘Tip Jar’ zijn contrabassist Tonnie Ector, drummer Arthur Lijten, gitaar- en banjospeler Harry Hendriks en violist Joost van Es.

Dat zijn heel wat gekende namen uit de wereld van de country- en rootsmuziek, maar we mogen niet vergeten ook even stil te blijven staan bij de grote verdienste van Bart de Win en Arianne Knegt zelf, die toch de stuwende krachten achter dit nieuwe ‘Tip Jar’-project zijn. Naast de hierboven al vermelde titels willen we u daarom ook nog even wijzen op enkele andere tracks uit “Let Go”: de eerste single “That’s Why”, het jazzy “Little Bright Light”, het zeer mooi door Arianne gezongen fragiele nummer “Sunday Blue” en het melodieus en melancholisch klinkende “Everything’s Changing”.

“Let Go” is de tweede plaat als duo van ‘Tip Jar’ en wat ons betreft mogen ze nog vele jaartjes muziek blijven maken op deze wijze. Dit soort muziek is van een veel hoogstaander kwalitatief niveau dan wat we dagdagelijks via de commerciële radiozenders door de strot krijgen geduwd. Nee, laat ‘Tip Jar’ dan toch maar gewoon hun gangetje gaan, oftewel “Let Go”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shine A Light Records

video