THE FREELANCE BAND - OUT OF THE CALABOOSE

Na “Rough and Tough” uit 1980 en “Midnight Powerhouse”uit 1985 zijn de leden van deze roemruchte supergroep weer bij elkaar gekomen met als resultaat na ruim 20 jaar eindelijk nummer 3 : “Out of the Calaboose”. De harde kern is er nog steeds, Philip Kroonenberg (gtr, ukelele, vcl), Aad van Pijlen (bsgtr, vcl) en Frank Nuyens (gtr, slidegtr, vcl), zij zijn ook verantwoordelijk voor alle nummers. Willem van der Wal (slidegtr) is er niet meer bij en de in 2005 overleden master of the Mississippi horn John LaGrand uiteraard ook niet, bij de crematie van laatstgenoemde ontstond het idee voor een hereniging van de band. Nieuw in de band zijn Harm van Sleen (pedal steel, dobro, banjo, mandoline), Andreas (Robbie) Carree (drs) en Hans de Vries (hca, rubboard, vcl). Er zijn diverse gastmuzikanten aanwezig op deze cd, te beginnen met bandlid van het eerste uur Nicko Christiansen (bar., perc.), Roel Spanjers (hammond, pno, wurlitzer, acc.), Matthijs Sepers (tpt,tbn), Keesjan Hoogeboom (tpt,tbn,tuba), Boris van der Lek (ts) en Ingeborg Cneut (vln). Zoals de naam Freelance Band al aangeeft wil de bezetting nogal eens wisselen per optreden, maar de meesten van de eerder genoemde muzikanten waren er bij op het spetterende optreden ter gelegenheid van de cd presentatie in Het Paard van Troje 10 juni jl.

The Freelance Band omschrijven hun muziek als “Little Big Music”, de roots van hun muziek liggen vooral in de zuidelijke staten van Noord Amerika, een mengelmoes van folk, blues, swampmuziek, calypso e.d. Een pure bluesband is het niet, geen luidruchtige elektrische gitaarsolo’s, maar subtiel spel van Philip op akoestische gitaar en Frank met ritmisch puntig spel vooral excellerend op de slide. Het is moeilijk om iemand als John LaGrand op te volgen, maar Hans de Vries staat zijn mannetje, een revelatie. Één naam schiet onmiddellijk in de gedachten bij het beluisteren van de muziek van de Freelance Band en ook bij het solo werk van Philip Kroonenberg en dat is die van J.J.Cale, aan hem is dan ook eer betoont in de vorm van het nummer “J.J.Cale” met het heel passende refrein “J.J.Cale can never die”. Philip schrijft vaak nummers over heel persoonlijke zaken, een voorbeeld hiervan is het titelnummer “Out of the Calaboose”, Calaboose is het beste te vertalen met Bajes. Het swingende “Freelance Dance”, altijd één van de hoogtepunten tijdens hun optredens en ook al aanwezig op hun tweede lp, krijgt hier terecht alweer een plaats op deze cd. Het openings nummer “Johnny Don’t Blow” , uiteraard gewijd aan John LaGrand, geeft een mooie introductie van deze prachtige cd : “Took 21 years to get back together/ One of us died he couldn’t get better/ Now that we’ve turned old and grey/ We still got the rhythm that we once played”. Inderdaad, de “oudjes” kunnen het nog steeds, hier spelen toch een aantal muzikanten die hun sporen verdiend hebben in roemruchte bands als Q65 (Nuyens), Livin’ Blues (Christiansen, Pijlen)en die andere “supergroep” Personnel (Kroonenberg) Van die laatste groep, een samenwerking tussen twee van onze grootste singer-songwriters, Ad VanderVeen en Philip Kroonenberg zou ik ook wel graag een nieuwe cd willen zien, wie weet?

De kenners hoef ik niets meer te zeggen, maar voor de wat jongeren en voor fans van de muziek van J.J.Cale en andere Southern roots, onmiddellijk aanschaffen deze heerlijke nieuwe van The Freelance Band!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label: The Box Records

video