BIANCA DELEON – LOVE, GUNS & MONEY

Wow, dat was alweer even geleden! Ik bedoel dat we lange tijd niks te horen kregen over deze heel bijzondere dame, die nu toch al vijftien jaar geleden door de zeer grote poort ons muzikale leven kwam binnengezwaaid met de ronduit fantastische “Outlaws & Lovers”-plaat. In het zog van mensen als Tish Hinojosa, bracht zij ons dat tikkeltje meer uit de muziek van het zuiden van de staat Texas. Ze had haar naam mee, schreef enkele heel knappe nummers en wist haar covers zorgvuldig uit te kiezen.

Die plaat bracht haar ondermeer naar onze Lage landen en naar Scandinavië en dat touren resulteerde in de goeie “Live from Helsinki”-CD uit 2002? Twee jaar. later volgde nog de wat minder opvallende “The Long Slow Decline of Carmelita”, die niet geheel onbegrijpelijk tussen de plooien van de tijd verzeild geraakte. En nu is er dus nummer vier, waarvan ik al meteen kan meegeven dat hij de moeite van het wachten loonde, al is er iets raars aan de hand met de release van dit schijfje: ik herinner me namelijk bijzonder goed hoe deze plaat, vier of vijf jaar geleden al aangekondigd werd -je vindt ook vandaag de titel nog terug in on-line-catalogussen van 2011, maar om de ene of andere reden, komt het er nu pas écht van. Enfin, niet getreurd, want dit is een hele fijne plaat geworden, compleet live opgenomen in nauwelijks 8 uren tijd en dus is er volop livegevoel.

Wie ooit een concert van Bianca zag, weet ongetwijfeld wat ik bedoel: deze dame heeft het vermogen om je, al zit je ergens in Nederland naar haar te kijken en te luisteren, het gevoel te geven dat je helemaal in Texas zit. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er bij haar al eens een Spaanstalige song passeert (al is er hier maar ééntje, namelijk “Buscando Por Ti”), maar vooral met die sfeer. Je kunt dat moeilijk met woorden beschrijven, maar er is iets met Texas en al helemaal met het Texas van de songwriters.

Als songwriter is Bianca duidelijk tot volle wasdom gekomen: ze beheerst zowat elke stijl, die je onder de noemer “Americana” kunt klasseren en ze laat zich ook nog eens omringen door een groep klassemuzikanten, van het gehalte John Innon, Stuart Adamson, Paul Pearcy en Rad Lorkovic, om slechts die vier bij naam te noemen. Op de plaat dus tien nummers, of elf, als je de reprise van “I Sang Patsy Cline” meerekent. Of nee, twaalf, als je de medley van “Nothin'” van Townes van Zandt en “Ramblin' Man” van Hank Williams voor de twee songs neemt, die het ook wel zijn. Enfin, voor we in oeverloze discussies vervallen: dit is ruim drie kwartier Amerikaanse rootsmuziek van hoog niveau, of je 't nu “singer songwriter” of “Americana” of Folk” of “Country” of “Border music” noemt.: dit is een heel gevarieerde CD, met een rijpe songschrijver en een goede zangeres in de focus.

Deze dame schrijft, zo denk ik, nogal vaak vanuit eigen ervaring en dat kun je horen: dit is geloofwaardig, dit klinkt doorleefd, dit gaat recht naar het hard en daarenboven is het ook nog eens goed gespeeld. Veel meer moet dat voor ons niet zijn en als het haar belieft, mag Bianca gauw nog eens onze kant uit vliegen!

(Dani Heyvaert)

“Bianca De Leon is a Texan singer-songwriter that writes lyrics based on personal experiences which are heartfelt and moving. On her latest album ‘Love, Guns & Money’, this great singer delivers Americana songs in English and Spanish language that remind of other female stars originating from Texas, e.g. Tish Hinojosa.” – www.rootstime.be  


Artiest info
Website  

facebook

info: Hemifran

 

video