THE HACKENSAW BOYS - CHARISMO

Herinnert u zich de Soggy Bottom Boys nog, de fantastische bluegrassgroep rond George Clooney in "O Brother, Where Art Thou?" Dan heeft u een idee van hoe de Hackensaw Boys klinken. De heren van dit bijzonder prettig gestoord gezelschap, zijn meestal met z'n zes of meer en komen uit Charlotsville, Virginia, het diepe zuiden van de VS. Met een instrumentarium bestaande uit banjo, gitaar, mandoline, viool, contrabas en charismo. Dit laatste instrument is een boeiend slagwerkbestaande uit onder andere auto-onderdelen en conservenblikjes, en ook de titel van hun nieuwe album. Meteen ook hun zevende studioalbum opgenomen in november 2014 in New York, waar David Sickmen en de zijnen een aantal nieuwe songs inblikten onder leiding van de gerenommeerde Larry Campbell (The Black Crowes, Little Feat, Kinky Friedman, Willie Nelson, Dylan, Levon Helm, Garland Jeffreys), die zelfs ook in twee songs even op gitaar en viool zijn bijdrage inleverde. Voeg bij dit alles een rasechte countrystem én een stevige portie humor en het is werkelijk genieten van hun traditionele bluegrass, evenwel met een fikse dosis rock 'n roll. Niet verwonderlijk dat dan ook hun onstuimige mix van country & western, bluegrass en vroeg-twintigste-eeuwse jugbandmuziek resoluut op de benen mikt. De begeestering van The Hackensaw Boys en hun enthousiasme doen gewoon hun energieke nummers inslaan als een bom. Het is pure bezieling. De schijnbaar ‘los-uit-de-mouw-geschudde’ songs zitten bijzonder sterk in elkaar. The Hackensaw Boys-nummers vragen simpelweg om ritmisch voetgestamp en handengeklap. Uit hun optredens hier ter lande en een interview dat we met deze bende hadden, weten we dat the Hackensaw Boys zichzelf vol trots laten gelden als een stelletje rond tourende stinkerds uit Virginia en dit met een flinke portie zelfspot. Ze hebben werkelijk de Blue Ridge Mountains in hun DNA. Een drummer ontbreekt bij de boys, maar wel trommelt Brian Gorby met een vork en een lepel op een zelfgemaakt instrument, het reeds vermelde 'charismo', dat om zijn nek hangt en vooral uit lege blikjes bestaat.

In Charlotsville begonnen ze in 1999 met het spelen van hun vrolijke mix van old-time en bluegrass string-band muziek en brachten in 2000 hun eerste album uit: "Get Some". De positieve ontvangst hiervan, wellicht mede veroorzaakt door de populariteit van het genre die de 'O Brother Where Art Thou'-soundtrack datzelfde jaar teweeg bracht, maakte dat de Hackensaw Boys op tournee gingen, en wel in een GMC touring coach uit 1964, door de boys liefkozend 'the Dirty Bird' genoemd. Na het uitbrengen van het live-album "Give It Back" (2002) verkreeg dit zestal met de opvolgers "Keep It Simple" (2003) en "Love What You Do" (2005) ook succes buiten Amerika. "Keep it Simple" wist hier toch wel wat verrassend door te breken, denken we even terug aan de prijsnummers van dit album:de meezinger "Ruby Pearl", met prachtig diepe vocalen en het intrigerende "Keep Me Lord", met zijn gospel- boodschap. Voor opvolger "Love What You Do" werd de huiskamer als opnamelocatie vaarwel gezegd en werd een heuse studio betreden. Daarna volgde een reeks van vele succesvolle en aansprekende optredens. Het studioalbum "Look Out" dat bij Nettwerk Records in het jaar 2007 verscheen kenmerkt zich eveneens door de combinatie van vrolijke agressiviteit, de doorleefde stemgeluiden en de buitengewone gedrevenheid van The Hackensaw Boys, werkelijk opgenomen met dezelfde energie die ze live uitstralen. "For The Love Of A Friend. Live in Kinderdijk" verscheen in 2012 en was een liveplaat. De songs voor dit album namen ze op in Kinderdijk tijdens een herdenkingsconcert voor een overleden Nederlandse fan, waarvoor ze speciaal naar Nederland waren overgevlogen. En ook het volgend jaar verscheen wederom een livealbum, "Till The Sweet By and By" (2013), ditmaal opgenomen in de bovenzaal van de poptempel Paradiso te Amsterdam. Het was dus eindelijk weer eens tijd om naar een volwaardig nieuw album uit te kijken en dat dit wachten wat lang heeft geduurd, is wel terecht.

Het geweldige gevoel van samen musiceren voel je meteen met de opener "Don’t Bet Against Me", en we zitten meteen goed voor een klein uurtje harmonische samenzang en opzwepende tempowisselingen. "Charismo" is inderdaad een plaat geworden die bol staat van het spelplezier, en de prettig ongepolijste akoestische potten-en-pannen bluegrass is ter geruststelling nagenoeg hetzelfde gebleven als op de vorige albums. Bij een eerste beluistering had ik het idee dat producer Larry Campbell de band aan een stoel vastgebonden had, zo netjes klonk het. Want de opener is eerder een rustig old-time bluegrassnummer, maar vervolgens de plaat, veranderde dat heel langzaam en belanden we terug op hun vertrouwde string band muziek. In het toch redelijk brede bluegrassaanbod zijn er maar weinig formaties die zulke prettige songs en al even prettige albums weten te maken. Op hun best zijn The Hackensaw Boys in de snelle songs als "By And By", "Content Not Seeking Thrills (Ain’t You?)", "Limousin Lady" en "Ol’ Nick".  Ook de liedjes waarin het klein wordt gehouden, zoals "The Sweet" en "Happy For Us In The Dawn" roepen echter bewondering op. Bewondering omdat de muziek zo uitstekend in elkaar zit en met een nonchalant raffinement wordt gebracht. Iedereen die hun vorige albums in zijn of haar hart sloot zal ook "Charismo" omarmen, want de muziek op dit album klinkt wederom zeer aanstekelijk, waarbij de schoonheid die in de intrinsiek verschillende nummers van David Sickman en Ferd Moyse verscholen ligt, de kwaliteit van deze opnames alleen maar ten goede komt. Voor alle liefhebbers van een punk-achtige mix van old-time en bluegrass string-band muziek is dit dan wel de aanschaf waard of een goede reden om één van hun volgende concerten niet te missen. Nadeel bij deze tour is wel dat banjo speler Jimmy Stelling de band opnieuw heeft verlaten. Denkelijk niet meteen een probleem voor de band zou je zeggen, want sinds hun bestaan passeerden reeds zo’n 20 muzikanten de revue, alhoewel, dat gemis van deze heavy metal banjo speler zal zich zeker laten voelen, ben dan ook benieuwd om de band terug aan het werk te zien.

 

 

 

June 25, 2016 Rotterdam (NL) Pijnackerplein Bluegrass Festival
June 26, 2016 Waardamme (B) Muddy Roots Europe
June 27, 2016 Amsterdam (NL) Paradiso
July   2,  2016 Utrecht (NL) De Beschaving
July 10,  2016 Deventer (NL) Hoogtevrees
July 15,  2016 Leeuwarden (NL) Welcome To The Village
July 24,  2016 Lichtenvoorde (NL) Zwarte Cross

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Free Dirt Records
Distr.: Music & Words

video