MAURICE MATTEI – SONGS OF PERIL & CONQUEST

Zijn Italiaanse naam verraadt de roots van Maurice Mattei, een 62-jarige zanger en songschrijver die sinds vele jaren woont en werkt vanuit Cincinatti, Ohio maar die zijn geboortewieg zag staan in een Toscaanse woning in Italië. Bij ‘Rootstime’ hebben we in de voorbije jaren al heel wat platen van deze artiest mogen ontvangen en recenseren.

De laatste in dit rijtje waren de cd’s “Darker Angels” die hij in 2013 opnam met zijn band ‘The Tempers’ en diens excellente opvolger “Celebrity Issue”. Nu is er echter een nieuwe soloplaat van Maurice Mattei in onze bus beland. Het elf songs tellende akoestische schijfje kreeg “Songs Of Peril & Conquest” als titel en bestaat uit tien eigen composities, die zoals gebruikelijk heel melodieus zijn en met een heel sobere instrumentale begeleiding door Maurice Mattei worden gebracht.

Die eigen nummers werden aangevuld met een eigenzinnige coverversie van de song “Silence Is Golden” die oorspronkelijk in 1964 als B-kantje van de single “Rag Doll” van de Amerikaanse formatie ‘The Four Seasons’ was uitgebracht en drie jaar later in 1967 naar de top van zowat alle Europese hitlijsten werd gezongen door de Britse popgroep ‘The Tremeloes’.

Echtgenote Korin Mattei speelt ook op dit album weer mee op piano en zorgt hier en daar voor backing vocals, terwijl producer Sam Quentin op leadgitaar speelt en Maurice Mattei zichzelf begeleidt op akoestische gitaar. Van de eigen liedjes gaat onze voorkeur uit naar “Rome Is Lovely (This Time Of Year)” en het bluesy “My Humble Little Palace”, het naar iets van Nick Lowe neigende rocknummer “High School Dropout Teenage Unwed Mother”, het verhalende “After What We’ve Done”, het lekker voortkabbelende Dylaneske “Usually Not” (zie video) en het bij dit jaareinde uitstekend passende slotnummer “Christmas Comes But Once A Year”, een oprecht liefdesliedje dat aan zijn vrouwtje wordt opgedragen.

Als u eens op zijn website gaat kijken, dan zult u kunnen vaststellen dat de creatieve duizendpoot Maurice Mattei naast zanger en songschrijver ook nog zeer actief is als fotograaf, illustrator en kunstenaar. Zo zorgde hij zelf voor de zeer mooie hoes bij deze nieuwe cd die ook zijn uitzonderlijke muzikale talent nog maar eens illustreert.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Jordan Records

video