JESSE DAYTON – THE REVEALER

De tekening van de Amerikaanse singer-songwriter Jesse Dayton uit Austin, Texas op de hoes van zijn nieuwe cd “The Revealer” ziet er eigenlijk een beetje dreigend en angstaanjagend uit. Maar niets is minder waar, want deze countrymuzikant is een zeer minzame man die in zijn carrière al bijdragen op gitaar heeft afgeleverd voor platen van Waylon Jennings, Johnny Cash, Kris Kristofferson en Willie Nelson, toch niet de minsten in de grote wereld van de countrymuziek.

Naast zijn geapprecieerde werk als sessiemuzikant voor deze sterren bracht Jesse Dayton ook regelmatig eigen soloalbums op de markt waarin de countrymuziek een tikkeltje ruiger werd gemaakt door invloeden uit de punk- en rockmuziek en meer onder de noemer ‘Americana’ kon worden geklasseerd.

“The Revealer” is zijn negende officiële plaat sinds zijn debuut als gitarist in 1982 en zijn eerste soloplaat “Raisin’ Cain” uit 1995. Op dit nieuwe album brengt Jesse Dayton elf eigen composities en één swingende cover van het countryrocknummer “Take Out The Trash” van Mike Stinson uit diens album “Last Fool At The Bar” uit 2005.

Met openingsnummer “Daddy Was A Badass” zet hij de scène voor dit overwegende rockende album waarop hij zijn virtuoos gitaarspel op kan etaleren. Het tempo gaat daarna nog wat meer naar omhoog in de swingende rock’n’roll- en honky tonk-song “Holy Ghost Rock’n’Roller” die u op bijgaande video tekstueel kunt volgen. Ook “The Way We Are”, “Eatin’ Crow And Drinkin’ Sand” en de aan Doug Sahm schatplichtige ‘Tex-Mex’-rocker “3 Pecker Goat”, die hij samen schreef met Americana-vedette Hayes Carll, worden op een stevige beat van drums en bas gepresenteerd.

Sterk contrasterend met het voorgaande is de countryballad “Possum Ran Over My Grave” en het enkel door akoestische gitaar begeleide “Mrs. Victoria (Beautiful Thing)”. Maar dat is enkel een korte rustpauze want daarna gaat Jesse Dayton over tot bluegrass en hillbilly in het van woordspelingen overlopende “I’m At Home Gettin’ Hammered (While She’s Out Gettin’ Nailed)”, om meteen daarna het tempo weer drastisch naar beneden te halen voor “Never Started Livin’” en de akoestische slotsong “Big State Motel”.

“The Revealer” werd zo goed als volledig live opgenomen in de legendarische ‘Sugar Hill Studios’ in Houston, Texas, een opnamestudio waar vroeger ook werk van o.a. George Jones, Freddy Fender en Doug Sahm werd ingeblikt. De muzikanten die mee instonden voor de opname van deze plaat waren drummers Eric Hughes, Eric Tucker en de eerder vemelde Mike Stinson, pianist en Hammond B3-organist Riley Osbourne, bassist en albumproducer John Evans, fiddler Beth Chrisman en countryzangeres Brennen Leigh die in duet met Jesse Dayton meezingt op de heerlijke country-tearjerker “Match Made in Heaven”.

(valsam)
“Being a settled name in the world of country music, Austin based guitarist and singer-songwriter Jesse Dayton also releases his solo records. ‘The Revealer’ is his 9th album in which he adds influences of rock and punk music to the country sound of his own songs. This live recorded album was created with tons of true love for the real and honest sound of good music.” – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Elan Records
Info: Hemifran

video