DJ KHALAB & BABA SISSOKO - KHALAB & BABA

Een bijzonder speciale plaat is dit: de Italiaanse afro-futuristische DJ Khalab bundelde de krachten met de Malinese multi-instrumentalist, die velen onder ons nog zagen spelen aan de zijde van Habib Koité en die een tijdlang ook in Brussel woonde en muziekles gaf en in die periode ook geregeld op onze podia stond aan de zijde van Philippe Cathérine, Rokia Traoré, Chris Joris en Oumou Sangaré, om slechts die namen te citeren.

Op deze CD werken de beide heren zich samen door tien tracks die ze samen uitwerkten en waarin Sissoko de vocale voor zijn rekening neemt, terwijl Khalab middels allerhande knopjes soundscapes en sfeertjes creëert, die -zo vermoed ik toch, aangezien ik geen jota begrijp van wat er gezegd wordt- moeten ondersteunen wat verteld wordt. Aan die sfeergeluiden worden ook bas en drums-uit-een-doosje toegevoegd, terwijl Sissoko zich uitleeft op zijn talking drum, of de ngoni, de gitaar, de balafon of kalebas.

Via de vaak repetitieve frasen die zo eigen zijn aan wat we gemeenzaam de Maliblues zijn gaan noemen, en de toevoeging daaraan van allerlei eigen stembuigingen en elementen uit jazz en folk, slaagt Sissoko erin een heel eigen taal te creëren, die voor de één wellicht wat monotoon overkomt, maar die tegelijk de ideale basis is voor Khalab om ertegen te experimenteren met zijn geluidsschilderijen. Dat levert een bij wijlen erg boeiende plaat op, die ik nochtans met de nodige omzichtigheid aanbeveel: dit is totaal niet geschikt voor beginnersoortjes, maar slechts bestemd voor mensen die oud genoeg fases in hun muzikale ontwikkeling doorgemaakt hebben om ook dit soort experiment naar waarde te kunnen schatten.

Mondjesmaat beginnen lijkt me aangewezen. Dat kan bij voorbeeld met “Nana” of “Ko Djodo”. Lust je die twee, dan kun je verder gaan, stap voor stap, tot je de hele plaat doorgrondt. Maar geef jezelf vooral de nodige tijd: een beluistering in vier of vijf beurten, met evenveel herhalingen is aangewezen. Voor gevorderden, dus…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Wonderwheel Recordings
distr.: Xango

video