SHIRLEY COLLINS – LODESTAR

Shirley Collins is een in 1935 geboren Engelse folkzangeres die zeer populair was in eigen land in de jaren ’60 en ’70 toen ze ook regelmatig optrad samen met haar oudere zus Dolly die haar op piano of orgel begeleidde. De traditionele folkliedjes die ze toen bracht, leerde ze van haar ouders en haar grootouders en door ze op plaat op te nemen kregen die nummers een permanente plaats in het collectieve muzikale geheugen van de Engelse folkliefhebbers.

Op 81-jarige leeftijd heeft Shirley Collins bij haar thuis in Lewes, East Sussex een nieuwe plaat opgenomen, meer dan 38 jaar nadat haar vorige album “For As Many As Will” van ‘Shirley & Dolly Collins’ werd uitgebracht en ze omwille van een ernstig probleem met de stembanden moest stoppen met zingen. De titel van deze nieuwe plaat is “Lodestar” en het is een verzameling van Engelse, Amerikaanse en Cajun liedjes die hun oorsprong hebben in een lange periode die begint in de 16e eeuw en ergens rond 1950 eindigt. Haar songselectie is heel bijzonder en getuigt van een grote kennis en interesse in het culturele erfgoed aan folkliedjes dat in de voorbije eeuwen werd gecreëerd.

Het album opent met een elf minuten durende medley van vier troubadourliedjes: “Awake Awake”, “The Split Ash Tree”, “May Carol” en “Southover” die ze met enkel banjobegeleiding brengt, enkel onderbroken door een op doedelzak gespeelde interludium. Folkmuziek was indertijd het ideale vehikel om echt gebeurde en compleet verzonnen verhalen te vertellen aan een groot publiek. Zulke verhalen krijgen we hier in songs als “The Banks Of Green Willow”, “Cruel Lincoln”, “Pretty Polly”, “Old John Buckle”, “The Rich Irish Lady / Jeff Sturgeon” en “Death And The Lady” (zie video). Een opvallende track op deze plaat is het cajun-nummer “Sur Le Borde De L’Eau” met zijn roots in Louisiana, een geheel Franstalige song waar Shirley zich moeiteloos doorheen worstelt.

Shirley Collins werd de moeder van dochter Polly die shows van Grace Jones en Björk produceert en van zoon Bobby die de manager is van de Britse elektronicagroep ‘Asian Dub Foundation’. Ze is nu eveneens een gelukkige grootmoeder die naast het maken van deze plaat ook veel tijd heeft gestoken in twee boeken die ze schreef over haar leven en over allerlei gebeurtenissen die haar levensloop hebben bepaald. Met “The Ballad Of Shirley Collins” is er ook een film over haar leven in de maak. Er komt ook een tribute-album “Shirley Inspired” met covers van haar liedjes die gebracht worden door o.a. Graham Coxon van ‘Blur’, de Amerikaanse zangeres Angel Olsen en een hele reeks andere artiesten die in deze 21e eeuw de folkscène blijven bevolken.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Domino Recording Co.
distr.: V2 Benelux

video