TOMMY HALE – MAGNIFICENT BASTARD

Op de binnenkant van het cd-hoesje wordt vermeld dat het album “Magnificent Bastard” van Tommy Hale al in de periode tussen mei en november van het jaar 2015 werd opgenomen. Waarom het dan tot bijna eind 2016 moet duren vooraleer wij met deze nieuwe plaat van deze uit Dallas, Texas afkomstige singer-songwriter mogen kennismaken is ons tot nader order onduidelijk gebleven.

Het was dan ook al acht jaar geleden toen we voor het laatst muziek van Tommy Hale op plaat konden begroeten. Als voormalig lid van de cultrockgroep ‘Swank Deluxe’ was hij tot 2003 wel heel actief geweest, tot hij besloot om aan een solocarrière te beginnen en debuutplaat “Far From Grace” in dat jaar uit te brengen, opgevolgd door het vijf jaar later op de markt verschenen album “Stolen Conversations Three Chords And The Truth”.

Maar laten we het hier vooral over zijn gesmaakte terugkeer in de muziekscène van 2016 hebben via de release van zijn nieuwe plaat “Magnificent Bastard” waarvan we de titeltrack graag via bijgaande audiovideo aan u willen voorstellen. Het is tevens de eerste song van negen tracks op deze cd, waarbij Tommy Hale naast acht eigen composities als albumafsluiter ook één mooie intieme coverversie heeft neergezet van het nummer “Hope She’ll Be Happier” dat door Bill Withers in 1971 voor het eerst op zijn album “Just As I Am” werd opgenomen.

De inspiratie voor deze nieuwe nummers vond Tommy Hale bij zijn vrienden en via nostalgische terugblikken op zijn leven en op verloren en opnieuw herwonnen liefde. “Magnificent Bastard” werd in Engeland opgenomen, waar hij in de ‘Mooncalf Recording Studio’ in Wiltshire begeleid werd door twee lokale alt.countrygroepen ‘The Snakes’ en ‘The Redlands Palomino Company’.

Samen met deze muzikale vrienden worstelt Tommy Hale zich doorheen diverse muziekstijlen zoals punk, pop, rock, country, gospel en soul. Zijn vaste Texaanse begeleidingsgroep ‘The Magnificent Bastards’ (vandaar deze albumtitel) zal deze songs dus snel moeten aanleren voor de Amerikaanse live optredens die voor de release van deze nieuwe cd zullen worden georganiseerd.

Er is dus voor elk wat wils in de negen liedjes op dit album dat begint met rocksong ‘Magnificent Bastard’, waarna countryballad “Homecoming Mom” en het folky “Simple Song” volgen. “Can I Lay Down Next To You?” is een sixties-geïnspireerd popdeuntje en punkrocker “Backburner” brengt ons al halverwege deze plaat.

In de tweede helft heeft het thema van de dood een centrale rol in de songs, te beginnen met countryballad “Just How She Died” dat hij in een duet met Madison King brengt, gevolgd door “Sonrisas Y Sunshine” waarin een Mexicaanse man eeuwige roem zoekt door een zelfmoordpact af te sluiten met zijn geliefde. In de door piano begeleide murder ballad “Save Me (The Ballad Of Odell Barnes, Jr)” vertelt Tommy Hale het waar gebeurde verhaal van een vroegere schoolvriend die van moord werd beschuldigd en in ‘Death Row’ terechtkwam, wachtend op zijn executie via injectie die in 2001 plaatsvond. De coverversie van Bill Withers’ liedjez”Hope She’ll Be Happier” zorgt echter voor een positieve afsluiting van deze aanbevelenswaardige plaat.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Holiday Disaster Records

video