JACK TEMPCHIN – ONE MORE SONG

Midden jaren ’70 maakte de Amerikaanse muzikant Jack Tempchin uit San Diego, Californië zijn entrée in de muziekwereld als lid van de groep ‘The Funky Kings’ waarmee één album werd opgenomen. Daarna besloot hij om te proberen het als soloartiest waar te maken met de in 1978 op de markt gebrachte en naar hem vernoemde soloplaat.

In 1972 had hij echter al een nummer aangereikt voor het titelloze debuutalbum van de formatie ‘The Eagles’. Die song was “Peaceful Easy Feeling” dat meteen tot één van de grootste hits van deze legendarische Californische band uitgroeide en waarmee Jack Tempchin tot het einde zijner dagen gelinkt zal blijven worden. In de jaren ’80 werkte hij ook nog nauw samen met ‘Eagle’ Glenn Frey en componeerde hij een aantal hits voor diens soloplaten. Daarna leverde hij ook songs aan o.a. George Jones, Emmylou Harris, Patty Loveless en Tanya Tucker.

In diezelfde periode trok hij eveneens op tournee met grote sterren zoals Dolly Parton, Jackson Browne, ‘Chicago’ en Ringo Starr. Pas sinds 1994 nam hij de draad weer op als soloartiest met de release van zijn tweede soloplaat “After The Rain”. Daarna volgden met de regelmaat van een klok nieuwe cd’s, in totaal zeven stuks waaronder twee mooie live albums.

Voor ‘Rootstime’ mocht ik in de voorbije jaren drie van zijn platen van een recensie voorzien: “Songs” uit 2007, “Live At Tales From The Tavern” uit 2012 en “Learning To Dance” uit 2015. En nu komt daar zijn allernieuwste album bij dat onder de titel “One More Song” op de markt zal verschijnen, zo vernoemd naar een liedje dat Jack Tempchin eind jaren ’80 voor het gelijknamige tweede soloalbum van Randy Meisner had geschreven. Voor het eerst brengt Jack Tempchin die song nu zelf op één van zijn platen.

De grijze veteraan onder de folktroubadours heeft het in de twaalf liedjes op “One More Song” uiterst sober en akoestisch gehouden. Met zijn rustgevende, diepe baritonstem zingt hij zachtjes over dingen die rondom hem gebeurden: echte verhalen en uit zijn verbeelding ontsproten vertellingen. De instrumentatie bij deze nummers werd zeer beperkt gehouden, soms enkel de zanger alleen met zijn akoestische gitaar of piano en in enkele andere liedjes met toevoeging van een vleugje pedal steel, viool, elektrische gitaar of ingetogen percussie.

Belangrijk om weten is dat geen enkel nummer op deze cd nieuw is. Het gaat om een selectie die Jack Tempchin zelf heeft gemaakt van zijn beste nummers die haast altijd in het verleden door andere artiesten op plaat zijn gezet of die tot op heden nog niet werden opgenomen. Het eerste nummer “Slow Dancing” dateert uit 1972 toen hij bij ‘The Funky Kings’ speelde, maar de song werd pas later door Johnny Rivers in de hitparade gezongen.

“Singing In The Streets” verhaalt over zijn periode als ‘busker’ in de straten van San Diego, Californië. “Old River” is een ontzettend mooi nummer dat hij samen schreef met Bobby Whitlock, de voormalige pianist van ‘Derek And The Dominos’. Op deze song speelt Waddy Wachtel met Jack Tempchin mee op gitaar en Rick Rosas op bas. Diezelfde Bobby Whitlock componeerde ook het later op deze cd opduikende countrywalsje “I Got Her Right Where She Wants Me” samen met Jack Tempchin.

“So Long My Friend” heeft alle kenmerken van een traditioneel Iers dronkenmanslied en “Still Looking For A Way To Say Goodbye” is een akoestische pianoballad over de moeilijkheden die opduiken bij het definitief afscheid nemen van een geliefde. “Tumbleweed” is eveneens een beklijvend mooi nummer dat hier live werd opgenomen en waarop violiste Jessy Greene, die ook meespeelde op platen van ‘Jayhawks’ en ‘Foo Fighters’ een indrukwekkende stukje muziek op haar favoriete instrument speelt.

“One More Song” is een plaat van Jack Tempchin die aflevert wat er van deze geweldige singer-songwriter verwacht kon worden: topkwaliteit en toch intimiteit. Kortom, een album dat ons alweer vele uurtjes luisterplezier zal gaan bezorgen, waarvoor onze welgemeende dank aan de auteur ervan.

(valsam)

"When talking about Jack Tempchin's legacy, his song 'Peaceful Easy Feeling' written for 'The Eagles' will always be referenced. Since 1972, when he gave that song to 'The Eagles', he has been writing and performing hundreds of other songs of which many were of at least equal or better quality. His solo records are collections of outstanding singer-songwriter material and that is most certainly also valid for the 12 tracks on his latest album 'One More Song', a selection made by Jack himself of his best work from the past years and performed on this record in a sober, acoustic and intimate but magnificent beautiful setting." - www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Elan Records

info: Hemifran

video