MURALI CORYELL – MR. SENATOR

Murali Coryell is een Amerikaanse singer-songwriter en blues gitarist. Hij treedt het meest op in kleinere clubs in de staat New York. Coryell opende al voor George Thorogood, Gregg Allman, B.B. King en Wilson Pickett. Als hij tourt in de US, speelt hij vaak met lokale sessie muzikanten. Murali Coryell (°1969) is de zoon van de bekende jazz fusion gitarist Larry Coryell. Murali’s wou eerst drummer worden, maar werd alsnog (“onvermijdelijk”) gitarist. Om niet te concurreren met zijn vader en zijn broer Julian, koos hij voor een stijl die aanleunt bij Stax soul en blues met raakvlakken aan de muziek van Jimi Hendrix en Carlos Santana. In 1987 studeerde hij af aan de Staples High School in Westport, Connecticut en in 1992 behaalde hij ook een BA in muziek theorie en compositie aan de SUNY New Paltz Music Department.

Coryell debuteerde in 1995 met het album ‘Eyes Wide Open’. De titel van zijn tweede album ‘2120’ refereerde naar 2120 South Michigan Avenue, het (toenmalige) adres van het (nu ter ziele gegane) R&B record label ‘Chess Records’. ‘2120’ werd opgenomen in Woodstock, NY, in de Bearsville Studio’s, de studio’s van Todd Rundgren. Het was het éérste album, dat uitgegeven werd bij het nieuwe CZYZ label, opgericht door Marshall en Kevin Chess, de zonen van de oprichters van Chess Records, Leonard en Phil. In 2000 nam Coryell samen met zijn vader en broer Julian het album ‘The Coryells’ op. In 2014 werd Coryell genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie 'DVD of the Year' voor ‘Adventures Live’.

‘Mr. Senator’ is Coryell’s achtste/negende (?) studio album. Zes van de tien nummers zijn originals. Hij stond hiervoor in de studio samen met Ernie Durawa (drums, percussive), Chris Alcaraz (bas) en enkele “Special Guests”: Bill Evans (sax), Louie Rtega (gitaar, zang) en Tony Levin (bas).  

Zowel op de opener en titelsong ”Mr. Senator” als op de afsluiter ”Tejanos” is Louie Ortega als (tweede) gitarist (naast Coryell) te horen. De afsluiter is Coryell, die vaak in Texas vertoeft, éérste in het Spaans geschreven nummer. ”Dysfunctional Child” (een autobiografisch nummer over zijn jeugd), ”You Blew My Mind” (een romantische song op vraag van en over zijn vrouw Mary), ”Tuff Love” (met Bill Evans op sax)en ”My Pedal Board” (een gospel nummer, dat hij schreef samen met bassist Lenny Bradford, dat de probemen beschrijft van muzikanten, die met hun instrumenten moeten vliegen)zijn ook originele Coryell nummers. De vier resterende nummers zijn covers. ”This Masquerade” is een nummer van Leon Russell voor wie hij al opende en met wie hij bevriend geraakte, ”Higher Ground” is de populaire Stevie Wonder klassieker, ”Slip Away” is een andere soul klassieker, die hij zong op advies van blues man en Texaan Zac Harmon en ”Let’s Straighten It Out” is een Ben Latimore cover en een bewijs van Coryell’s knappe zang- en gitaartechniek.

Murali Coryell bewijst met ‘Mr. Senator’ zijn groeiende zelfvertrouwen. Hij bewijst dat hij niet langer “high profile” producenten of mentoren nodig heeft, om verder zijn weg te smeden. Uitstekend album, voor velen, denk ik, te ontdekken waard!

Eric Schuurmans

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MURALI CORYELL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.

Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Album track list:
1”Mr. Senator”  feat. Louie Ortega - 2”Dysfunctional Child” - 3”Tuff Love” feat. Bill Evans - 4”This Masquerade” [Leon Russell] - 5”You Blew My Mind” -  6”Higher Ground” [Stevland Morris] - 7”Slip Away” [W.Armstrong,W.Terrell, M.Daniel] - 8”Let’s Straighten It Out” [Ben Latimore] - 9”My Pedal Board” [with Lenny Bradford] - 10”Tejanos” feat. Louie Ortega – Music / Lyrics by Murali Coryell, and/or where [noted] ℗ 2016 – Produced by Murali Coryell

Album Line-up ‘Mr. Senator’:
Murali Coryell: vovals, guitar
Ernie Durawa: drums, percussion
Chris Alcaraz: bass (1,3,6,7,9,10)
Special Guests:
Bill Evans: saxes (3)
Louie Rtega: 2nd guitar (1,10), 2nd vocal (2)
Tony Levin: bass (2,4,5,8)

Discography Murali Coryell:
Mr. Senator [2016] | Restless Mind [2014] | Live [2012] | Sugar Lips [2009] | The Same Damn Thing [2008] | The Future of Blues [2005] | Strong As I Need To Be [2003] | The Coryells, with Larr & Julian Coryell [2000] | 2120 [1999] | Eyes Wide Open [1995] 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Shake-It-Sugar Records