STEPHAN PLECHER TRIO feat. Bert Joris - JUNGFERNBALLETT

Dit is het debuutalbum van het Stephan Plecher Trio opgericht in 2013. Stephan Plecher (pno), Benjamin Zalud (bs) en Peter Primus Frosch (drs) , alle drie nog onder de dertig, afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk, hebben al de nodige ervaring en prijzen behaald. Ze kennen elkaar uit de tijd dat ze speelden in de Weense Conservatorium Big Band. Stephan kreeg zijn eerste (klassieke) pianolessen op 5-jarige leeftijd op de Landkreismusikschule in Cham (Dld), op latere leeftijd verplaatste zijn interesse zich richting jazz. Benjamin Zalud begon met drummen (4 jaar !), daarna via de el.bas kwam hij tenslotte tot de staande bas. Hij studeerde aan het Konservatorium der Stadt Wien, hij doet veel sessiewerk als studio muzikant als drummer, bassist en gitarist. Peter Primus Frosch werd in 2014 geselecteerd als beste drummer van het Generations Jazz Festival, les kreeg hij o.a. van de Nederlandse slagwerker Eric Ineke. De Belgische jazz icoon Bert Joris speelt een belangrijke gastrol in 4 van de 9 nummers met zijn typerende geluid op zowel trompet als flugelhorn. Joris (1957) behoort tot de Europese top musici, zijn wapenfeiten vormen een te lange reeks om hier te vernoemen. Het vertelt veel over de kwaliteiten van het trio dat iemand als Bert Joris bereid is mee te werken aan hun debuut.

De muziek op deze cd is uitermate enthousiasmerend, de natuurlijke samenhang in de dynamiek van de groep, de inventieve composities, de uitdrukkingskracht van de melodieën en zelfs de volgorde van de nummers en de lengte van de solo’s, zorgen voor een buitengewoon luistergenot. Het is als het lezen van een boek en moet daarom eigenlijk van begin tot eind in één stuk beluisterd worden, aldus de hoestekst, waarmee ik het volledig mee eens kan zijn.

Het titel- en openingsnummer “Jungfernballett” duidt op een ouderwets woord, het betekent letterlijk maagden ballet. Het nummer is een muzikaal sprookje met een belangrijke rol voor de trompet van Bert Joris als “verteller”. Het blijft een genot om naar hem te luisteren, ik ben meestal nogal wars van vergelijkingen, maar Chet Baker zingt door mijn hoofd. Het is niet alleen Joris die hier excelleert, ook het trio weet de spanning op te bouwen tot een ware apotheose. Het nummer “K.M.G.H” staat voor “Kannst Mi Gern Ham” is Beiers, volgens Stephan betekent het “bite me” of “you can have me”. Hier gaan die twee samen, een soort van uit en aan, de baslijn en die van de trompet vertegenwoordigen de beide uitersten, een intrigerend samenspel eindigend in een dansbare synthese. Het nummer ”6/11” is geschreven door bassist Benjamin Zalud op 6 november, soms is het leven zo simpel. Het begint als een tikkende klok, daarna is er een enigszins zwaarmoedige bas melodie (het verleden ?) tegenover een positief overkomend piano spel (de toekomst ?). “Funkallero” is met “6/11” het enige nummer dat niet werd geschreven door Plecher, dit is een compositie van Bill Evans. “Sicilian Sunset” is een prachtig nummer dat je doet wegdromen naar die Siciliaanse zonsopkomst , Bert Joris is hier weer van de partij met zijn omfloerste tonen, geweldig. “Alouasoh” is gebaseerd op een volksliedje dat Stephan ooit hoorde zingen door schoolkinderen in Togo, het nummer heeft zowel Afrikaanse als gospel invloeden. De cd eindigt met een eerbetoon aan Astor Piazolla, “The Tango Theory” verwijst naar de raad die componist Nadia Boulanger ooit gaf aan Piazolla om zijn eigen weg te gaan.

De toekomst is aan de jeugd, is als het intrappen van een open deur, maar in het geval van de nieuwe generatie piano trio’s in de jazz is dit een waarheid als een koe. Sinds Esjbörn Svensson met gelijkgestemden de lont in het kruidvat staken, is het landschap van de piano trio’s rigoureus veranderd, geen saai gepingel meer, maar spanning en volledige interactie tussen piano, bas en drums met een gelijkwaardige rolverdeling. Dat geldt ook voor het Stephan Plecher Trio, met als kers op de taart de aanwezigheid van de fenomenale Bert Joris, kortom een echte aanrader!

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : TCB Rec.
Distr.: New Arts Int.