JAUNE TOUJOURS - JAUNE TOUJOURS 20TH ANNIVERSARY BOX SET!

 

Jaune Toujours evolueerde van een band met Brusselse cultstatus naar een internationaal geapprecieerde kwaliteitsband binnen het live circuit. Hun explosieve, stedelijke mengeling van muziekgenres en talen bekoort publiek en pers tot ver buiten de landsgrenzen. Met de energie van een rockgroep, het improvisatieplezier van een jazzcombo, de open-mindedness van een wereldmuziekgroep en het charisma van de straatmuzikant schreeuwen ze hun poëtisch pertinente samenlevingsbeschouwingen van de daken. Voeg daar een snuif typisch Brusselse zelfrelativering aan toe en je weet op welk feestje je bent. Zoals te horen op hun meest recente 8-delige verzamelbox uitgebracht door het label Choux de Bruxelles.

Jaune Toujours bestaat  nu anno 2016 ongeveer 20 jaar en gaat dat in het lang en breed vieren met deze verzamelbox, samenwerkingen en projecten allerhande. Jaune Toujours kan gerust België's leading mestizo band worden genoemd, zijn de een mengelmoes van latin, salsa, reggae, ska, rock, punk en hip hop. Hoewel Jaune Toujours meer nadruk legt op balkan dan op latin of salsa, en hip hop ruilt voor groove. De band rond accordeonist en zanger Piet Maris brengt catchy songs met de attitude van een punkband, maar dan zonder gitaren. In de poëtische teksten, gezongen in het Frans, Engels en Duits, staat sociaal engagement centraal. De band wil met zijn muziek een voortrekkersrol spelen in  de hedendaagse multiculturele maatschappij.

De band viert dus alvast hun 20 jarig bestaan met "Jaune Toujours 20 sth", een verzamelbox met de volledige Jaune Toujours back catalogue (7 albums) + het album "20sth", dat deel uit maakt van de box, maar ook de titel is van deze box.

"Brusk" (2000) is de eerste full-cd van Jaune Toujours en ziet het leven door de ogen van de grootstad, met songs over het zenuwachtige leven van de stad en zijn bewoners, maar ook met meer sociaal geëngageerde nummers die verwijzen naar de uitwijzingen van asielzoekers en rassenrellen in Kuregem, Anderlecht. "Camping del Mundo" (2002) is het eerste album uitgebracht op eigen label Choux de Bruxelles. Camping del Mundo plaatst de sociale en stedelijke thema's - eerder al aangeraakt op Brusk - in een breder perspectief, in een muzikale formule die zijn waarde bewezen heeft. "Barricade" (2004); het derde album, bevat sociaal geëngageerde teksten, catchy songs gedragen door accordeongrooves, drum en bas en gesterkt door de “crème de la crème” van Belgische koperblazers. Met het album "cluB" (2006), kreeg het publiek na jaren aandringen, eindelijk hun langverwachte live album in de vorm van de CD/DVD cluB, met nummers van de albums, Brusk, Camping Del Mundo en Barricade. De opnames komen van twee memorabele shows in de Ancienne Belgique te Brussel. "Kolektiv " (2009), het vijfde album van Jaune Toujours gaat verder op de vibes waarvoor ze internationaal geappreciëerd worden: geen (taal)grenzen, catchy nummers, punk attitude, drum & brass, Balkanwaanzin, accordeondub en Belgische ska.  Op "Re:Plugged" (2010) staan remixes door Gaetano Fabri (B), Tagada (F), Buscemi (B), No Luck Club (CAN), Scratchy (UK), Shazalakazoo (RS), Superstereo (HU) en Turntable Dubbers (B). Jaune Toujours zoals je ze nooit eerder hoorde! Hun laatste album "ROUTES" (2013) is hun meest kritisch gelauwerde langspeler waarover Dani Heyvaert voor rootstime het volgende schreef:

Als er iets is, dat ik haat aan het bespreken van muziek in deze kolommen, dan is het wel het etiketteren van de cd's. Zeker met een band als de door mij zeer geliefde Jaune Toujours, is dat telkens weer een nachtmerrie. Is het folk? Of funk? Of jazz? Of world? Wel, als vanouds is het een beetje van dit alles. Dit smeltkroesmuziek, die alleen maar gemaakt kan worden door mensen die leven in een stad en die tegelijk ogen, oren en vooral hun hart openhouden voor alles wat er in deze wereld gebeurt. Bij de club van Piet Maris komt daar nog een onverbiddelijk maatschappelijk engagement bij en het is precies die mix, die van deze nieuwe plaat zo'n fijne ervaring maakt.

Na al die jaren -JT is hier ten huize al bijna 20 jaar muzikaal kind aan huis-, zou de formule bekend kunnen schijnen, maar niks is minder waar. Natuurlijk: accordeon en blazers blijven de toon zetten, maar de manier waarop Maris zijn accordeon bespeelt, is de enig mogelijke voor de boodschap die hij uitdraagt. Dit is “van de stad” en dus onrustig, nerveusen veelkleurig. De blazerpartijen van Mattias Laga en het trompettentrio bestaande uit Bart Maris,Dirk Timmermans en Yves Fernandez, vertalen die gelaagdheid en nervositeit middels verrassende wendingen en tegenmelodieën, die op zich al de moeite van het beluisteren waard zijn.

En dan heb ik nog niks gezegd over de ruggengraat van het orkest: de ritmetandem van Théophane Raballand en Mathieu Verkaeren zorgt voor de groove waarrond de hele bende ich wellustig mag kronkelen. Neem die beide heren weg uit JT en houdt een “gewone” folkgroep over, zo durf ik wel eens te denken. Anderzijds...dat geldt ook voor elk van de andere groepsleden, zodat we er dus niet omheen kunnen: dit is een collectief waarvan de een niet zonder de ander kan en vooral, eentje waarvan het geheel vele malen groter is dan de som van de delen.

“Routes”, met een beetje creativiteit  ook uit te spreken als “roots” luistert en leest als een roadbook. Dat laatste zeg ik erbij, omdat het CD-boekje letterlijk integraal deel uitmaakt van het product en een heel fijne reeks foto's en portretten bevat, die illustraties zijn van de weg die JT de voorbije twee decennia heeft afgelegd. Van Brussel naar de Balkan en Benin en weer terug: de inbreng van de Gangbé Brass Band op “Ciel Orange, de zangpartijen van de Mek Yek-zusjes Pohlodkova op “Petit Château” (dat verfoeide symbool van de immigratiepolitiek van dit land) en de krarpartij van de Eritrese muzikant Samson Okbo in “Si j'étais Toi”, -u moet overigens absoluut het fijne videoclipje bij die song eens bekijken- zijn bijkomende specerijen in de kruidige mix, die de muziek van JT altijd al was.

Meertaligheid is voor deze gasten geen bijzondere troef: taal is een communicatiemiddel en dus gebruik je die taal, die je het communiceren het best faciliteert: Brussels Nederlands, Brussels Frans, Belgisch Engels...het zijn allemaal de transportmiddelen die Maris deze keer aanwendt om daar te geraken waar hij wil zijn: de boodschap van mensen die hun plaats in de wereld willen, gewoon omdat ze daar recht op hebben.

Café de Bierkaai lijkt me voor JT geen onbekende plaats te zijn en dus kan ik alleen maar deemoedig het hoofd buigen voor het doorzettingsvermogen van de band. Waarmee ik allerminst gezegd wil hebben dat ze de boodschap boven de verpakking zetten. Integendeel: naast een plaat met een boodschap is deze “Routes” vooral een muzikaal avontuur zonder grenzen: je weet niet altijd te zeggen in welk werelddeel je bent, maar het is er keer op keer aangenaam vertoeven. Jaune Toujours is een bende bijzonder goeie muzikanten, die daarenboven maatschappelijk engagement niet schuwt. In verkrampte tijden van “bijeenkruipen rond de eigen kerktoren”, vind ik dat een ware verademing. Als je dan nog vaststelt dat de muzikale feestverpakking evenzeer op de dansspieren werkt als ze de hersenen stimuleert, dan kan je daar alleen maar blij om zijn. Brussel is en blijft onze enige stad, die naam waardig en het kan geen toeval zijn dat iemand als Stromae daar evengoed gedijt als de Zinnekes van Jaune Toujours. Heerlijke plaat, maar dat verdomde etiket dat ik er moet op plakken....

Het toegevoegde en achtste cd "Jaune Toujours 20 sth" uit deze box bevat 15 singles op cd 1 en een pak extra's op de tweede cd, maar laat nog een keer horen hoe perfect de Jaune Toujours sound wel is en wederom geldt dit niet alleen voor het handjevol singles op deze plaat, maar eigenlijk voor alles tracks op deze acht albums. Dit album zit zoals zijn voorganger in een speciale uitvoering: 30 pagina's tellend hardcover boekje met vele foto's. "Jaune Toujours 20 sth" is een box-set die eigenlijk in geen enkele verzameling mag ontbreken en laat horen hoe goed en veelzijdig Jaune Toujours is. Voor een ieder die het, net als ik, moest doen met één album, valt er op "Jaune Toujours 20 sth" verschrikkelijk veel moois te ontdekken.  Al met al biedt "Jaune Toujours 20 sth" een prachtig overzicht van het werk van een helaas door velen zwaar onderschatte band. Ik kom de nakende kerstdagen wel door met deze acht cd’s vol hoogstaande muziek.

 

 

Clip "Si J'étais Toi live at Gentse Feesten""All Eyes" (album ROUTES)"La Rue" (album Kolektiv)"Ici Bxl" ((album Barricade)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Bandcamp

label: Choux de Bruxelles

video

 

photo credit ©Alex Vanhee