MANDOLINMAN - UNFOLDING THE ROOTS

Moet het enige echte mandolinekwartet dat dit kleine landsdeeltje bij de Noordzee rijk is, eigenlijk nog wel voorgesteld worden? Wat mij betreft niet, maar ik doe toch maar een mini-poging. Andries Boone kent u allicht wel van bij Ballroomquartet, Limbrant of van zijn TV-Passages met Lennaert Maes (van Lennie en de Wespen)of zijn talloze gastbijdragen op platen van allerhande hedendaagse Vlaamse artiesten. Deze geheel en al uit volksmuziek opgetrokken Brabander stamt uit het geslacht dat ons ook Het Brabants Volksorkest en De Vlier leverde en ik moet/mag/wil heel graag zeggen dat in mijn regio deze ensembles een flink deel van de jeugd van mijn leeftijdgenoten en hun kinderen muzikaal hebben ingekleurd. Dirk Naessens werd -en ik overdrijf niet- wereldbekend in folkminnend Europa, sinds hij in 2003 met Urband Trad tweede werd in het Eurovisie Songfestival. Op “Sanomi” speelde hij viool, maar bij Mandolinman speelt hij “gewone” mandoline, net als Andries.

De mandocello -eigenlijk gewoon een uitvergrote vorm van de mandoline, met een diepere klankkleur- is dan weer in handen van Maarten Decombel, een grote meneer, die in de jazz opgeleid werd, eigenlijk gitarist is, maar uit zowat alles dat snaren draagt muziek kan laten opdiepen. Dat deed hij lang gelden al bij Goze, Snaarmaarwaar en Naragonia en dat doet hij dus ook bij Mandolinman. Hij leverde de enige niet traditionele melodie op deze CD, de eerste “bonustrack”, “Rumba del Raval”, waarop de immer indrukwekkende Stefan Bramaval een heerlijke partij komt inspelen

Peter-Jan Daems dan…misschien de minst bekende naam, maar niettemin ook al actief bij Snaarmaarwaar en vooral bij Tantra, van wie de gelijknamige CD uit 2005 ten huize H. heel veel tijd in de cd-speler doorgebracht heeft. Hij bespeelt een tiensnarige mandoline, een instrument met twee extra snaren, dat we vooral kennen uit de Braziliaanse choro-muziek, maar dat ook uitermate geschikt blijkt te zijn om “onze” eigen folk van een nieuwe inkleuring te voorzien.

Het wonderlijke viertal Mandolinman debuteerde nu alweer vijf jaar geleden met “Old Tunes Duster Down”, een plaat waarvan de titel nauwelijks passender gekozen had kunnen worden en die eigenlijk de directe voorloper is van deze nieuwe. Net zoals we eigenlijk van Mandolinman mochten verwachten, graaiden zij naar hartenlust in de verzameling dansen en liederen die door de onvolprezen Hubert Boone, onze eigen Alan Lomax, in de loop der jaren bij ouderen genoteerd werden. Zo herkennen we als opener meteen de “Polka Charleston Nederokkerzeel”, die heel lang geleden ook al door Rum en door BVO opgenomen werd. Er zijn Scottische uit Eppegem en Elewijt, Hever en Wezembeek-Oppem , er zijn Mazurka’s uit Houtem en uit Zaventem, een wals uit Eppegem en polka’s uit Leefdaal en Antwerpen, stuk voor stuk melodieën die je herkent uit een ver verleden, maar die hier nieuw leven worden ingeblazen door de volstrekt unieke opstelling, die dit mandolinekwartet is en wat daar het opmerkelijkst klinkt, is de bijzonder moderne klank, die de gasten produceren. Door die hedendaagse inkleuring laten zij de soms eeuwenoude melodieën klinken alsof ze gisteren geschreven waren.

Hier en daar werd wat percussie toegevoegd, er kwamen wat synthesizer en echo aan te pas in de uiteindelijke afwerking, maar haast overal gaat alle aandacht naar dat wonderbaarlijke instrument dat de mandoline is. Dat dit bij uitstek een volks instrument is, moge ten overvloede blijkt uitje afsluitende “Contredans Ghent (in a minor)”, die uitgevoerd werd samen met het Brasschaats Mandoline-orkest van Marcel de Cauwer. U kent dat orkest misschien niet, maar ik kan het u met de hand op het hart aanbevelen: een avond met dit gezelschap geeft u een klare inkijk in wat er gebeurt als je mensen samenbrengt om muziek te maken. Die aanbeveling geldt trouwens al evenzeer voor deze nieuwe van Mandolinman: een bijzonder fijne plaat met muzikaal fijnproeverswerk. Er is echter wel één basisvoorwaarde: je moet echt van folk houden.

(Dani Heyvaert)

 

MANdolinMAN : Schottische Hever - "Unfolding The Roots" from MANdolinMAN on Vimeo.

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MANDOLINMAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 


Artiest info
Website  
 

video