TIM LOTHAR & HOLGER HOBO DAUB - BLUES FROM THE NORTH

De Deense bluesartiest Tim Lothar is één van onze absoluut favoriete bluesmzuikanten. Het is intussen, hopen wij, genoegzaam gekend dat de man eerder drummer was bij Lightnin’ Moe en dat hij na het verlaten van deze groep zich is gaan toeleggen op de gitaar. Als autodidact groeide hij intussen uit tot een briljant slidegitarist of beter gezegd een briljante gitarist tout court, en songwriter. Zijn eerder uitgebrachte solo albums “Cut To The Bone”, “In It For A Ride” en “Stories” zijn allen niets minder dan absolute aanraders in het akoestische bluesgenre! Maar ook zijn samen werkingen met andere artiesten zoals Peter Nande resulteren in must-have albums. Daar kunnen we gerust deze “Blues From The North” aan toe voegen, een samenwerking met de Duitse mondharmonica-meester Holger ‘Hobo’ Daub.

Wie het genoegen al heeft gehad om Tim live te zien spelen weet dat de man de Blues door de aderen heeft stromen. Op zijn nieuwste plaat is het indrukwekkend om te horen hoe de man geëvolueerd is als zanger en gitarist. Je kan makkelijk vergelijkingen maken met zijn vorige releases want acht van de negen songs zijn composities die al eerder uitgebracht werden. Enkel “Benjamin Tehoval” is een nieuw nummer, niet toevallig ook een ode aan de Spaanse One Man Bluesband met dezelfde naam die ook zo een liefde heeft voor die authentieke bluesstijl die toch kenmerkend blijft op deze uitgave. Opvallend is bijvoorbeeld hoe zijn, toch herkenbare, stem door de jaren heen nog wat donkerder lijkt te zijn geworden, wat grauwer.

Tim’s muzikale reis doorheen levenservaringen, jeugdherinneringen, het steeds weer thuiskomen na een slopende maar geslaagde tournee, willens nillens sleurt hij je mee en na afloop ben je blij deelgenoot te zijn geweest. Of zijn beklijvende song “Katrina” over de verwoestende gevolgen van het natuurfenomeen, tijdloos is deze song. Waar hij vroeger nog eerder mijmerend zong is expressief nu toonaangevend maar nog steeds zichzelf indrukwekkend begeleidend op akoestische gitaar.Gekende, of bekende zo u wilt, nummers dus maar wat een goede zet was het om Holger Daub daarin te betrekken.

De man kleurt met zijn bluesharp de op zich al sterke songs. Met penseeltrekken illustreert of accentueert hij waar nodig meesterlijk, laat “Loneliness” dat bijvoorbeeld aantonen. De symbiose tussen Tim’s snarenspel en Holger’s mondharmonica is op zijn grootst in “Don’t Hesitate”, daar aarzelen we niet om dit als ‘magistraal” te omschrijven. Dit maakt dat de originele songs haast uitgroeien tot nieuwe nummers. Muzikaal dan wel te verstaan want inhoudelijk blijft het allemaal ongerept. Boeiend is het minste dat je kan stellen, je volgt als het ware de evolutie van de artiest op de voet. Dit is dus geen Best Of album, eerder een summiere kijk op Tim’s ongebreidelde talent. Deze “Blues From The North” kunnen we de liefhebbers van akoestische Blues alleen maar warm aanbevelen!

Luc Meert

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: TIM LOTHAR & HOLGER HOBO DAUB
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Tracklist:
1. Papa Told Me
2. Benjamin Tehoval
3. Baby Blue
4. Loneliness
5. Don’t Hesitate
6. Easy Baby
7. Katrina
8. See What You Have Become
9. I Will Be Home Again

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video