CS NIELSEN - JERICHO ROAD

Sommige platen hebben het helemaal niet lastig om bij de luisteraar een favoriet plaatsje te verwerven: het volstaat soms dat je als artiest een stem hebt, die “klik” doet in de oren van wie luistert. Of je bedenkt een melodie, die vanaf de eerste luisterbeurt vertrouwd lijkt. Of je schrijft een tekst, die ergens over gaat en bingo! De vorige van CS Nielsen, “Man of the Fall” was er zo eentje en nu, vijf jaar later, lijkt het met de nieuwe -de derde van deze Deen overigens- dezelfde weg op te gaan.

De titel is alvast veelzeggend:”Jericho Road” is de weg die in het Nieuwe Testament door Jezus gebruikt werd als locatie voor zijn parabel over de barmhartige Samaritaan. Bij CS Nielsen staat die naam voor de weg die de mens, dat eeuwig zoekende wezen, aflegt in het leven. In deze donkere tijden wordt hij weleens overvallen door de vraag “wie is mijn naaste?” en het antwoord daarop ligt flink voor de hand, als we bijvoorbeeld denken aan de vluchtelingen die, in de ogen van sommigen, met hele hordes onze Westerse rijkdom komen inpikken.

Je zult me niet horen beweren dat zulks de leidraad was, waarmee CS Nielsen aan deze plaat begon te werken, maar alleszins is het een thematiek die doorhaan de twaalf nummers van de plaat loopt: je moet als mens jezelf durven (h)erkennen, met je sterktes en met je zwaktes. Van die sterktes mag je genieten, aan de zwaktes moet je werken en je niet in duizend verontschuldigingen wentelen om je lusteloosheid en je onvermogen om iets te realiseren, goed te praten. Straffe taal, die in behoorlijk fraaie teksten omgezet wordt, al kan je hier en daar wel horen dat CS niet het Engels als moedertaal heeft.

Aan de muzikale kant is er evenmin weinig te klagen. Beginnend bij opener “Twentieth Century” krijgen we, na een intro die je aan Buddy Holly’s “Well Alright” doet denken, meteen een brok zuivere poëzie gedebiteerd over de donkere, oorlogszwangere twintigste eeuw. Wie bij dit nummer niet meteen aan The Traveling Tilbury's gaat denken, heeft links en rechts wat gemist. De stem van CS doet dan weer denken aan Nick Lowe en diens manier van zingen wordt overgenomen in de titeltrack, die trouwens heel fraai gelardeerd wordt door de toetsenbijdragen van Kim Hyttel, die trouwens ook in de producerstoel zat.

Het walsje “You Can’t Escape” heeft alles om een radiootje te worden, terwijl “Snake Handler” alles in zich heeft om de status van klassieker te verwerven. met zijn ook al Bijbelse insteek (hij wiens geloof sterk genoeg is, zal het dodelijkste gif overleven en met zijn handen de meest giftige slangen kunnen oprapen) en zijn roffelende drums: die is klassieke Americana uit Denemarken. OK, als ik de vergelijking met Nick Lowe maak, dan zeg ik impliciet dat je her en der overduidelijke invloeden kunt horen: Lowe is het voorbeeld bij uitstek van een artiest die leentjebuur speelt bij zijn grote helden en Nielsen vindt -zo vermoed ik toch- een hele goeie songschrijver. Ik ook…en ik blijf van mening dat je beter goed kunt stelen dan slecht creëren.

Ik heb helemaal niet de ambitie de hele plaat van A tot Z te gaan overlopen en ik neem u meteen mee naar het afsluitende duo. “The Absinthe Drinker” is in wezen een folksong over ’s mensen verknochtheid aan uur en tijd: “it’s the hour of intoxication, ask all who refuzen time’s awful burden, and they’ll tell you what you must hear”…Ik vind dat grote poëzie, net zoals ik volop kan genieten van e gestolen tekstflarden in het afsluitende “”Don’t You Weep”, waarin “Mary Don’t You Weep a,d Martha don’t you Moan”, alweer naar de Bijbel verwijzen. Die twee dames waren de zussen van de overleden Lazarus, die door Jezus uit de doden werd opgewekt, omdat Martha’s geloof onwankelbaar bleek te zijn. Ik ben helemaal niet gelovig in de klassieke zin van het woord, maar in tijden waarin cynisme en hardvochtigheid regeren, lijkt een plaat als deze, waarin geloof en hoop als alternatief aangeboden worden, mij meer dan welkom. Dat ze muzikaal ook nog eens knap in elkaar zit, is alleen maar een extra pluspunt, maar, vooraleer u mij verdenkt van één of andere geheime zending: u moet vooral zelf eens gaan luisteren!

(Dani Heyvaert)

 

Jericho Road - CS Nielsen - produced by Kim Hyttel from Kim Hyttel on Vimeo.

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CS NIELSEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
   
 

Label: Songcrafter Music

video