JOHNNY TRASH – NIET ENKEL SCHOONHEID

Hij is al een heel tijdje actief in de wereld van de showbizz als stand-up comedian, maar de echte doorbraak kwam er voor Johnny Trash na zijn deelname aan Humo’s ‘Comedy Cup’ en zijn opgemerkte komische optreden bij de VTM-talentenjacht ‘Belgium’s Got Talent’.

Met een serieuze kwinkslag naar countryster Johnny Cash opteert deze artiest voor Nederlandstalige countryliedjes waarin humor een heel belangrijke rol speelt. Zijn uiterlijk – lange krullende haren, een cowboyhoed en ‘bikers’-kleding – typeert helemaal zijn imago als ‘jongen uit onze straat’.

Net als Guido Belcanto zingt Johnny Trash countryliedjes in de Nederlandse (of is het eerder Vlaamse) taal. Qua teksten moet je denken aan kleinkunst, woordspelingen, grappige wendingen en humoristische anekdotes. Daarvan zijn nu dertien liedjes terecht gekomen op zijn eerste album “Niet Enkel Schoonheid”.

Elf nummers werden door Johnny Trash zelf geschreven en twee songs kregen een Nederlandstalige tekst: ’t Is Altijd Een Vrouw” is een vertaling van een song van de Hollandse bluegrass- en Americana singer-songwriter Herman Brock Jr. en “Ik Zweet Nog Steeds” is een haast onherkenbare bluegrass- en countryversie van een nummer van de Engelse heavy metal rockgroep ‘Motörhead’.

Die eigen songs van Johnny Trash mogen er trouwens best allemaal wel wezen. Als u aandachtig naar de teksten luistert, dan kunt u heel wat spitsvondigheden ontdekken in de songs, zoals de opsomming van Vlaamse dorpsnamen in “Vlaand’renland” (zie video), zijn ode aan een lekker vettige ‘Bicky Cheese” en een als spaghettiwesternsong vermomd “Protestlied” dat opgedragen wordt aan Dimitri Bontinck, de mediageile vader van de teruggekeerde Syrië-strijder Jejoen.

Ook vergelijkingen met Urbanus, Alex Agnew en Jan De Wilde zijn toepasselijk bij het horen van de songs “Ik Drink Aan Jou”, “Ouder Worden”, het seksueel getinte en uiterst dubbelzinnige “Poesie Mauw”, het op zijn minst merkwaardige liefdesliedje “(Ik Zie Je Liever Dan) Burgers & Bier” en het ontzettend grappige “’t Zijn Lappe”. Het Tex-Mex-nummer “Nog Een Tequila” krijgt dan weer onze absolute voorkeur qua muzikaliteit.

Uniek en exclusief zijn de juiste woorden voor wat Johnny Trash op deze plaat “Niet Enkel Schoonheid” brengt. Je moet wel een beetje open staan voor (soms vrij platte) humor en allerlei spitsvondige woordspelingen. Maar dat deze als Vlaamse cowboy verklede man een mooie toekomst heeft in onze concertzalen en schouwburgen staat buiten kijf. En ook de als een dvd verpakte cd-hoes en tekstboekje verdienen hier nog een grote pluim.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Mottow Soundz Record Company

video