SHARON GOLDMAN – KOL ISHA (A WOMAN’S VOICE)

De naam Sharon Goldman verraadt haar Joodse roots, maar deze folkzangeres en songschrijfster groeide op in Long Island, New York en woont nu in de naburige Amerikaanse staat New Jersey. Haar professionele carrière begon ze als schrijfster voor een magazine en als uitgeefster, tot ze in 2000 de zogeheten ‘open microfoon’-scène in Manhattan ontdekte en in die context haar zelfgeschreven liedjes begon te zingen, tot bijval van het aanwezige publiek.

In 2003 besloot ze om, tegen de geldende regels van haar Joodse roots in, te scheiden van haar man en van haar vroegere leven en aan een onzekere carrière als zangeres te beginnen. Ze heeft ondertussen een zestal albums op haar naam staan en de laatste plaat in dat rijtje hebben we hier in de cd-speler zitten: “Kol Isha” - wat Jiddish is voor “A Woman’s Voice” - is de titel van deze dertien tracks tellende cd waarvoor ze 12 eigen composities opnam en één cover, met name het liedje “Rose Of Sharon” dat zangeres Eliza Gilkyson schreef en voor het eerst opnam op haar album “Redemption Road” uit 1996.

De songs op “Kol Isha” worden muzikaal omlijst door een leuk georkestreerde kliek muzikanten die o.a. op harmonium, dobro, piano, contrabas, drums en diverse akoestische gitaren voor de subtiele maar mooie begeleiding zorgen. Gedurende drie kwartier krijgen we op dit album enkele heel mooie liedjes te horen die Sharon Goldman op knappe en boeiende wijze zingt.

Openingstrack “The Trial” kunt u in een akoestische live uitvoering tijdens een huisconcert op bijgaande video beluisteren. Deze zangeres treedt trouwens vaak op in een privé-setting bij de mensen thuis of in één of andere coffeeshop of café, telkens met veel bijval vanwege het publiek dat haar verhalende stijl wel weet te appreciëren.

Sharon Goldman grasduint in deze liedjes in haar Joodse verleden en in hun rituelen en gebeden. Dat gebeurt o.a. in “Jerusalem (Yerushalayim)”, “Three Stars”, “The Bride” en titeltrack “Kol Isha” waarin ze vertelt over het feit dat Joodse vrouwen nooit publiekelijk mogen zingen in het bijzijn van mannen. Ze zingt in “Song Of Songs”, “Pillar Of Salt”, “Lilith” en “The Sabbath Queen” eveneens over Bijbelse en mythische vrouwen uit de geschiedenisboeken. “Land Of Milk And Honey” gaat dan weer over haar nieuwe thuisland Amerika.

We vermoeden door de hier opduikende songteksten en onderwerpen dat er een actieve feministe schuilgaat in Sharon Goldman. Dat ze daarbij de folkmuziek gebruikt om haar zieleroerselen bloot te leggen is haar dan ook ten volle gegund, want van ons mag ze haar stem zeker laten horen, zoals op dit nieuwe album “Kol Isha”.

(valsam)
“In Jewish tradition, women were not allowed to sing in public in the presence of men. That would now be a real pity, since Jewish rooted singer-songwriter Sharon Goldman has such a clear and beautiful voice. On her newest record ‘Kol Isha’, she is telling us stories about her Jewish past and their rituals and prayers on nicely orchestrated music.“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SHARON GOLDMAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifram

video