STRING BONE - LOVE & HIGHWAYS

Barry James Payne, zoals String Bone in het echt heet, is een bezig baasje; niet alleen werkt hij als solo-artiest aan een carrière als singer-songwriter, hij is daarnaast ook lid van Rant Maggie Rant, een zestal dat zich aan de Celtic Folk overgeeft en dezer dagen zijn debuutplaat op de wereld loslaat, hij speelt bij Diamond Mine, een septet dat uitsluitend Blue Rodeo-covers speelt en hij vormt, samen met bluesman Rick Taylor, ook het duo Payne & Taylor.

Daarnaast is hij ook de organisator van een concertenreeks “String Bone Presents!”, waarin hij jonge, getalenteerde maar nauwelijks bekende Canadese artiesten een podium biedt in een overigens schitterend kader, dat vroeger onderdak bood aan restaurant The Church, maar tegenwoordig Revival House heet en dat stilaan een onvermijdelijke schakel in de muziekscene van West Ontario aan het worden is.

Projecten bij de vleet dus en dat is wellicht één van de redenen waarom het ruim 8 jaar duurde, vooral deze opvolger van het in deze kolommen terecht bejubelde “nadir” het levenslicht zag. De plaat draagt de stempel “produced by Shannon Lyon and Barry James Payne” en de naam van Shannon Lyon zal er hopelijk aan onze kant van de grote plas voor zorgen dat dit nieuwe werk de nodige aandacht krijgt. Shannon speelt trouwens op het merendeel van de songs zelf mee op allerlei instrumenten en zijn inbreng wordt nog versterkt door de vrouwenstemmen op de plaat: zelden hoor je duet- of backingstemmen die zo goed samengaan als op deze plaat.

Ik was totaal niet vertrouwd met namen als Ginger St. James of Sarah Jane Scouten, noch met het trio Emm Gryner / Dayna Manning / Lindsay Schindler, dat op de prachtige cover van Neil Young’s “Birds” mee de dienst uitmaakt, maar neemt u gewoon van mij aan dat hun inbreng de plaat een zekere meerwaarde geeft. Enig opzoekwerk op het web leerde mij trouwens dat elk van hen een eigen carrière heeft en dat ze allemaal geen gebrek aan werk hebben.

Dat bewijst dat Barry oor heeft voor wat zijn muziek beter kan maken. Zelf beschikt hij over een mooie stem, enfin, dat vind ik toch, die bij momenten flink wat Costello in zich draagt en daarnaast -of moet ik schrijven “bovenal”- heeft hij de gave van woord en klank. De teksten -ze zitten trouwens bijgevoegd en dat is goed- zijn puntig, afgemeten, geschaafd en van de juiste ritmiek voorzien. De muziekjes zijn stuk voor stuk fijne melodieën, die erg organisch klinken, ook al omdat de instrumentale inkleuring “spot-on” gebracht wordt: als je een mondharmonica hoort, zoals op “Somber Eyes”, dan kun je je, na twee beluisteringen, de song al niet meer voorstellen zonder die mondharmonica. Wordt de pedaal steel gitaar gebruikt, zoals in “Take Hold of That Line”, dan zie je de wat lijzige, winterse, deprimerende sfeer letterlijk noot voor noot vorm krijgen.

Ook de keuze voor een -in mijn ogen- weinig voor de hand liggende- cover van Radiohead”s Black Star” past volledig in het plaatje: hier komen de duetzang, de Costello-stem, de klagerige pedalsteel van Steve Wood in één song samen en krijg je een fikse por in de ribben toegediend. Wie een nummer als dit op deze manier kan coveren en het kan laten klinken als één van zijn eigen schrijfsels, die is niet alleen maar schrijver, die is ook luisteraar en dat is volgens mij precies wat een goeie muzikant van de anderen onderscheidt: hij kan zich in de luisteraar verplaatsen. Geen idee van welke van de beide producers dit idee kwam, maar groots is het wel. En voor het overige vind ik “I Took That Train” verplichte radiovoer en kan ik elk van u slechts aanraden deze CD allesbehalve links te laten liggen: het is namelijk een prachtexemplaar dat enige inspanning vergt, maar tegelijk veel voldoening in huis heeft voor wie de moeite doet de plaat de aandacht te geven, die ze verdient.

(Dani Heyvaert)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: STRING BONE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video