THE LUCKY STRIKES – THE MOTION AND THE MOVING ON

De reeds in 2006 opgerichte Londense groep ‘The Lucky Strikes’ bestaat uit leadzanger en songschrijver Matthew Boulter die ook op gitaar, pedal steel en banjo speelt, aangevuld met David Giles (piano en orgel), Paul Ambrose (basgitaar), Will Bray (drums) en Toby Shaer (fiddle, fluit en saxofoon).

Hun muziek varieerde sterk doorheen de jaren en de eerdere platen die ze uitbrachten, te beginnen met hun debuutplaat “The Lucky Strikes” in 2007, gevolgd door enkel conceptalbums “The Chronicles Of Solomon Quick” uit 2009, “Gabriel Forgive My 22 Sins” uit 2011 en “The Exile And The Sea” uit 2013. De hierop gehanteerde stijlen gaan zijn rock’n’roll tot folk, country, blues, garage tot Americana.

Het net op de platenmarkt verschenen album “The Motion And The Moving On” is hun vijfde studioplaat en bevat elf nieuwe nummers die allemaal uit de creatieve pen van Matthew Boulter zijn voortgevloeid. Voor dit album lijken ‘The Lucky Strikes’ voornamelijk voor een Americana-sound gekozen te hebben. Dat blijkt althans uit de eerste tracks “Homesick” en “To Be An Actor”, die ook extra in de verf zetten dat Matthew Boulter een heel getalenteerde zanger en songschrijver is.

Maar ook op dit album gaat de band andere muzikale oorden exploreren in songs als “Lilac And Soil”, “Pollution Blues” en “Hearts Will No Longer Be Coals”: akoestische en emotioneel gezongen folkliedjes die ons even aan ‘Band Of Horses’ doen denken. Daarnaast konden wij mateloos genieten van het nummer “Michael” met knap werk op fiddle en sterke zang en van de heerlijke albumafsluiter “Gone Gone” over de dood van een kleine jongen bij wie het vuurwerk in zijn handen tot ontploffing kwam.

Helemaal contrasterend hiermee is de als eerste single uitgebrachte song “War Drums” (zie video) waarin piano en drums een kleine oorlog tegen elkaar lijken te voeren. Hierbij worden warme herinneringen opgeroepen aan ‘Magnolia Electric Co.’ en hun jammerlijk veel te vroeg overleden frontman Jason Molina. Ook de naar ‘The Waterboys’-sound lonkende Ierse folksongs “Carry Me Lord” en “Mother Moore” sturen ‘The Lucky Strikes’ weer in een totaal andere muzikale richting.

Albumproducer Chris Clarke (van ‘Danny And The Champions Of The World’) heeft deze band tijdens de opnamen zijn eigenheid laten bewaren en elk bandlid het beste van zichzelf laten geven in de vaak sobere maar altijd toepasselijke instrumentatie bij de liedjes op “The Motion And The Moving On”, één van de betere albums die we dit jaar hier bij ‘Rootstime” al hebben mogen verwelkomen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Harbour Song Records

video