MARC PERRENOUD TRIO - NATURE BOY

Marc Perrenoud, geboren 1981 in Genève, behoort tot de nieuwe, rijke lichting van Zwitserse jazztalenten, als pianist treedt hij op in zowel solo als in trio bezetting dat geldt ook voor zijn cd’s. Zijn eerste trio cd verscheen in 2008 (“Logo”), dit is inmiddels zijn vierde. De vorige “Vestry Lamento” kwam 3 jaar geleden uit, het trio van Perrenoud bestaat al 10 jaar uit Perrenoud (pno), bassist Marco Müller (Freiburg) en drummer Cyril Regamey (Lausanne). Sindsdien hebben ze vooral getoerd en veel concerten gegeven in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk, in de beroemde Ronnie Scott Club in Londen en uniek ook in China en op festivals in Beiroet en Amman en New Orleans.

Dit is weer een piano trio in de moderne zin, ze vertolken hun verhaal op instrumentale wijze , waarbij niet zozeer wordt teruggegrepen naar de jazztraditie, maar het rock idioom veel meer geldt als leitmotiv. Het album is ontstaan in de zomer van 2015, middenin het vluchtelingen drama, vooral vanuit Syrië richting Europa. De muziek refereert daaraan middels het oproepen van beelden uit de natuur, namelijk de zee, de bergen en de lucht, de titels verwijzen daarnaar, “Aegean” (de zee),”Arolla” (de bergen) en “Big Zeppelin” (de lucht). De muziek is als een vorm van meditatie over de natuur op onze aarde die de mens kan veranderen maar ook vernietigen (het nummer “Overseas”). Het titelstuk “Nature Boy”, bekend van Nat King Cole, is het enige nummer dat niet is geschreven door Marc Perrenoud.

De opener “Aegean” zet onmiddellijk de toon van dit album met een reeks van staccato akkoorden op de piano waarna bas en drums het felle ritme overnemen en de piano erboven blijft zweven met improvisatorische uitstapjes, intrigerende, dreigende muziek. “Arolla” is daarentegen bijna lieflijk en lichtvoetig, maar ook hier is er een serieuze ondertoon. De sfeer en de emoties die de muziek oproept doet me denken aan het album “September Suite” van pianiste Amina Figarova dat geheel in het teken staat van nine eleven. Dit geldt zeker in sterke mate voor het nummer “Overseas” met zijn mineur akkoorden.”Nature Boy” is dan weer een helder stralend pareltje dat de hoop weergeeft. Zo ontstaat er een caleidoscopisch muzikaal beeld dat er zorg voor draagt dat de aandacht van de luisteraar nimmer verslapt. Het is een bijzondere prestatie dat dit trio zich niet alleen staande houdt in de schier eindeloze reeks van nieuwe en jonge trio’s van piano, bas en drums, maar ook nog eens excelleert in het over het voetlicht dragen van een politiek getinte boodschap. Onnodig dus te vermelden dat ik deze cd van harte kan aanbevelen.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Double Moon
Distr.: New Arts Int.

video