THOMAS GUIDUCCI – THE TRUE STORY OF A SEASICK SAILOR IN THE DEEP BLUE SEA

Thomas Guiducci is een Italiaanse muzikant, die met zijn band The B-Folk een uitgebreid repertoire van herwerkte covers en eigen songs brengt, die vooral door de Amerikaanse folk-blues traditie en soms door Ierse songs beïnvloed zijn. Hun muziek is een mix van blues, country, folk en jazz. Hun live shows vallen op door het gebruik van typische muziekinstrumenten, zoals banjo, dobro, mandoline, trompet, harp, bas, accordion en… een schrobber en borstelsteel; waardoor vooral hun akoestische nummers heel origineel en boeiend klinken.

Na hun debuut EP “Live At Passerano Blues” uit 2011 is er, na ongeveer een jaar met veel getob en gefoeter, een einde gekomen aan hun innerlijke crisis met hun debuut studio album ‘The Heart And The Black Spider’ [2012]. De titel en de tekening op de hoes geven metaforisch de angsten weer van elk menselijk wezen. Centraal staat op de pikzwarte hoes een tekening van een hart met daarop een spin. Het doet me even aan Steve Earle’s album “El Corazón” [1997] denken. (Corazón: Spaans voor ‘hart’). Ook Earl gebruikt een anatomische tekening van een (met een pijl doorboord) hart op zijn omslag hoesje. “De angst voor spinnen kan voor bepaalde individuen, soms voor spanningen zorgen en uiteindelijk tot hartklachten leiden”. (Tot zover de tekst op de hoes van het album…)

Drie jaar na zijn laatste album ‘The Heart and The Black Spider’ [2012] (we slaan de 7” vinyl single uit 2015 ‘Junk-E Garage’ even over) brengt Thomas Guiducci bij ‘Good Luck Factory’ zijn nieuw project ‘The True Story of a Seasick Sailor in Deep Blue Sea’ uit [2016]. Het is op zich meer dan negen opgenomen nummers. Guiducci’s scope ligt, door het toevoegen van beelden en vier verhalen, breder. Hij wil aan de metafoor van de zieke schipper zijn muziek koppelen: een schipper die de hele tijd dat hij op zee, ziek en misselijk is, maar zodra hij voet aan wal zet en uit zijn element / omgeving is, niet langer kan wachten om weer uit te varen.

In negen songs (acht + 1 bonus) waarvan de opener (”Seasick Sailor”) rustig begint met een klarinet intro (door Adeline Melo) en wat mandoline en waarin je de zeemeeuwen ziet voorbij vliegen. Marta Antolovich neemt daarna van Melo over op trombone en de muzikale zee (de zee van drank, lusten of gedachten) wordt woelig en de storm breekt los. Iedereen wordt ziek (in de “Hangover Song”) en moet terugkeren naar riviermonding om er opgevangen te worden.

Het nieuwe album van Thomas Guiducci wijkt af van eerder werk, dat een behoorlijke portie blues als bodem had. Guiducci exploreert nu meer de karakterestieke paden van folk en alt-country (“Ghost Town”). Het eerste deel van het album is meer akoestisch, terwijl in deel de sound voller en meer elektrisch wordt (“Jericho Rose” - “Mrs. Hope”).

Met ‘The True Story of a Sailor in Deep Blue Sea’ zijn Thomas Guiducci en zijn band hun Italiaanse roots gaan mengen met de Amerikaanse modder van de Mississippi. Vergezel hen op deze reis en laat je onderdompelen in een soms desolate sfeer van hoop, verwarring en zoeken naar reacties op onbeantwoorde vragen… 

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Seasick Sailor” - 2”Hangover Song” feat. Luca Swang Andriola - 3”This Is Not a Love Song” - 4”Ghost Town” - 5”Jericho Rose” - 6”Mrs. Hope” - 7”Orange Moon” - 8”The Magpie”  **Bonus Track** 9”Empty Shells” – Music / Lyrics by Thomas Guiducci ℗ 2016 – Produced by Thomas Guiducci & Luca Andriolo

Album Line-up:
Thomas Guiducci: vocals, guitars, mandolin, banjo & digital samples, drums (5), cymbals & floor tom (1)
Stefano “il Cardinale” Chiappo: trumpet, Flügelhorn, piano (electric & acoustic), organ
Roberto Tatoni: upright & electric bass
Piero Supino: drums
& Special Guests:
Adeline Melo: clarinet (1)
Marta Antolovich: trombone (1,2)
Francesca Musnicki: violin (2)
Luca Swanz Andriola: vocals, cymbals, balalaika (2) – bowed banjo (4) – noise & bigsby guitar (5)
Lorenzo Lord Theremin Giorda:theremin (7)
Roberto Necco: banjo (8)

Discography Thomas Guiducci:
The True Story Of A Seasick Sailor In Deep Blue Sea [2016] | Junk-E Garage, 7” vinyl double single [2015] | The Heart And The Black Spider [2012] | Live At Passerano Blues – EP [2011]

Artiest info
Website  
 

Label: Good Luck Factory

video