TAVARES – DON’T TAKE AWAY THE MUSIC (THE REMIX PROJECT)

We hebben in het verleden al een paar keer aangegeven dat het Britse platenlabel ‘Cherry Red Records’ er een erezaak van maakt om oud werk uit de jaren ’60 en ‘70 van een moderne gedigitaliseerde heruitgave te voorzien. Allerlei muziekgenres en groepen die in ons collectieve geheugen geprent staan komen voor zo’n ‘upgrade’ aan bod. Zo is er nu een cd uitgebracht met remixes van de bekendste hits van de Amerikaanse R&B-, funk- en soulgroep ‘Tavares’.

‘Tavares’ bestond uit vijf Kaapverdische broers die opgroeiden in de Amerikaanse stad Providence, Rhode Island en later verhuisden naar New Bedford, Massachusetts. Onder de naam ‘Chubby And The Turnpikes’ begonnen ze in 1959 als jonge tieners al op te treden. Ralph, Pooch (Arthur), Chubby (Antone), Butch (Feliciano) en Tiny (Perry) Tavares werden allemaal geboren in de jaren ’40 met de oudste Ralph in 1942 en de jongste Tiny in 1949.

Pas in 1973 veranderde het kwintet van naam en werd ‘Tavares’ officieel boven het doopvont gehouden. Dat jaar scoorden ze ook hun eerste echte hit met “Check It Out”. Hun bekendste hits waren echter “It Only Takes A Minute” uit 1975 en de legendarische songs “Heaven Must Be Missing An Angel” en “Don’t Take Away The Music” (zie retro-video) uit 1976 en “Whodunit” uit 1977.

Datzelfde jaar zong ‘Tavares’ eveneens het door de ‘Bee Gees’ gecomponeerde disconummer “More Than A Woman” op de miljoenen keren verkochte soundtrack van de populaire dansfilm “Saturday Night Fever”. Hun laatste echte hit was de R&B-ballad “A Penny For Your Thoughts” uit 1982.

‘Tavares’ treedt ook nu nog regelmatig op, vooral bij retro-parties en ‘Night Of The Proms’-toestanden. Daarbij moeten deze bijna 70-jarige muzikanten telkens weer een nostalgische bloemlezing brengen van hun bekende songrepertoire, dat altijd weer luidkeels door het publiek wordt meegezongen.

Ik kan niet ontkennen dat er ook hier weer serieuze kriebelingen in mijn benen opdoken bij het horen van deze door de Nederlandse topproducer Ben Liebrand gecreëerde remixes van de vijf bekendste ‘Tavares’-liedjes uit de jaren ’70. Het zijn en blijven opzwepende dansnummers die stuk voor stuk werkelijk onuitwisbaar in ons al wat ouder wordende muzikale geheugen geprent zullen staan.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Soul Music Records / Cherry Red Records

video